Kraljevo i zabačena sela hit među bugarskim turistima za doček

Ove godine veliki broj Bugara će novogodišnje praznike provesti u Srbiji. Bugarski tur-operatori nude praznične aranžmane u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, ali "totalni hit" ove godine im je, čini se, Kraljevo. Gosti iz Bugarske zakupili su čitave hotele i ugostiteljske objekte, čak i one visoko u brdima.

Meštani Rudna i Lopatnice, sela u podnožju Golije i Troglava, sa nevericom očekuju goste iz Bugarske, jer su ih većinom, u vreme novogodišnjih praznika, posećivale samo seoske komšije.

"Tražili su samo da za doček imaju prase, biće tu i naša tradicionalna jela: proja, sir, kajmak, pršuta. Tražili su da muzika bude bez ozvučenja i da 'skinemo' pesme Cece i Šabana", kaže Svetislav Pavlović iz etno-sela "Biser" u Lopatici. 

U Turističkoj organizaciji Kraljevo ne sumnjaju da će se ti seoski domaćini snaći i da će novogodišnji berićet tek imati.

"Znaju naši domaćini da se snalaze na internetu, mi smo nedavno imali i Sajam seoskog turizma, gde smo ih edukovali, mada se većina već dobro snalazi, ali nije bilo naodmet, što je pokazala, evo, i ova Nova godina", objašnjava Igor Tešić iz Turističke organizacije Kraljevo.

Za novogodišnju noć, Kraljevo očekuje oko 500 bugarskih turista koji su zakupili i najveće gradske hotele.

"Dolaze organizovano na dva dana, imamo i agencije koje dovode grupu na tri dana. Dolaze 30. decembra i ostaju do 1. januara", kaže Marija Popović iz hotela "Turist" u Kraljevu. 

U hostelima je raznovrsnija ekipa. Njih su rezervisali gosti iz Danske, Ukrajine i Norveške. Što se tiče Kraljevčana, njih 70 odsto za Novu godinu ostaće kod kuće sa porodicom.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво