Humanost i štednja umesto novogodišnjih koncerata

Doček Nove godine na otvorenom ove godine izostaće u više gradova širom Srbije. Razlog je ili štednja ili preusmeravanje novca u humanitarne svrhe, pre svega na lečenje bolesnih sugrađana. Po tom kriterijumu prošle godine najviše novca izdvojio je Bor, čak dva miliona dinara.

Požega je prošlog decembra prva otkazala javno slavlje, a planiranih 300.000 dinara opština je preusmerila za popravku skenera u užičkoj bolnici. Ove Nove godine od tog novca kupiće posteljinu i jastuke za bolnicu na Savincu i pacijent monitor za lokalnu Hitnu pomoć.

"Veliki broj, pogotovu omladine, otisne se tog dana uoči Nove godine na turističke destinacije i bilo bi iluzorno trošiti velika sredstva na mali broj konzumenata. Prošle godine sećate da je u par gradova bilo po par ljudi na dočeku Nove godine, a to su bili na stotine hiljada dinara ili na desetine hiljada evra", kaže Milan Božić, predsednik Opštine Požega.

I Novi Pazar daje primer kako 31. decembar može da bude dan plemenitosti. Umesto za koncerte, novac, ukupno milion i po dinara, otići će za 79 mališana o kojima se stara centar za socijalni rad i druge humanitarne svrhe.

"Na početku kada smo to uradili uopšte nismo imali tu predstavu, jednostavno smo videli da je bolje dati novac u humanitarne svrhe, nego što bi bio organizovani doček Nove godine. Tako da nas raduje da smo pokrenuli i da su ostali gradovi krenuli našim primerom", ističe Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.

U Vranju se Nova godina poslednji put javno čekala 2011. godine, međutim od prošle godine ta ušteda ima i svoj humani lik. Novac za proslavu odlazi Fondu za lečenje dece od najtežih oblika bolesti, ovog puta ispod jelke taj Fond će dobiti pola miliona dinara.

"Mislim da u ovom trenutku kada nema dovoljno novca za sve, dajemo novac i usmeravamo gde je najpotrebniji. Naši mlađi sugrađani imaju potrebu, pogotovu kada se radi se o deci oboleloj od najtežih oblika bolesti i mislim da će njima taj dovac dobro doći. Nije dovoljan samo ovaj apel i poziv svim privrednim subjektima u gradu, preduzetnicima i građanima da svojim dobrovoljnim prilozima uvećaju taj fond i time pokažemo humanost tamo gde je najpotrebnije", naglašava Mića Mladenović, gradski većnik za turizam u Vranju.

Ima i onih gradova koji proslavu otkazuju zbog štednje. Kako nije reč o humanom cilju i podrška sugrađana za takvu odluku izostaje.

U Kruševcu se na gradskom trgu neće odbrojavati do ponoći zbog nedavne smrti gradonačelnika. Sredstva će biti preusmerena u humanitarne svrhe. Bor, koji je prošle godine prednjačio u humanosti, sada organizuje novogodišnji koncert u Domu kulture.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво