Srbija izručila kurdskog tražioca azila Turskoj

Ministarka pravde Nela Kuburović potpisala je saglasnost za izručenje turskog Kurda Dževdeta Ajaza na osnovu pravosnažne sudske odluke kojom je utvrđeno da su ispunjeni svi uslovi za izručenje, kao i na osnovu pravosnažno odbijenog zahteva za azil Komisije za azil pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Ministarstvo pravde napominje da je u potpunosti ispoštovalo preporuku Visokog komeserijata za izbeglice UNHCR, čiji je dopis stigao u ministarstvo krajem novembra, da Srbija treba da se suzdrži od izručenja Ajaza, dok se ne reši pitanje azila.

"U ovom slučaju Ajazu je još 2012. godine izrečena pravnosnažna presuda u Turskoj zbog kršenja ustavnog poretka, tako da ove okolnosti ukazuju da ne postoje opravdane indicije da se u konkretnom predmetu radilo o političkom progonu ili da je Ajaz povezan sa aktuelnim okolnostima u matičnoj zemlji nakon 2016. godine", ističu u Ministarstvu pravde.

Takođe, kako navode, imajući u vidu prirodu krivičnog dela za koje je osuđen pravnosnažno i vremena donošenja pravnosnažne presude, nije utvrđeno da se radi o političkim krivičnim delima ili da je izložen političkom progonu u Turskoj.

U rešenju Apelacionog suda u Novom Sadu, kojim se potvrđuje odluka Višeg suda u Šapcu da su ispunjeni uslovi za izručenje Ajaza, navodi se da je na sednici Veća odbrana ukazivala da je Komitet za torturu Ujedinjenih nacija dao preporuku da se Srbija suzdrži od izručenja u Tursku.

"Iako je odbrana to navela, Apelacioni sud je odbio žalbu Ajaza i potvrdio odluku Višeg suda u Šapcu, kojom je utvrđeno da su ispunjene sve pretpostavke za njegovo izručenje", navodi Ministarstvo pravde.

Takođe ukazuje da mu sud nije dostavio dokaz o navodima odbrane, odnosno preporuci Komiteta, niti se iz obrazloženja sudske odluke može utvrditi da je sud imao neposredni uvid u dopis Komiteta.

Takođe, Ministarstvo pravde u trenutku donošenja rešenja o ekstradiciji nije imalo uvid u tu preporuku.

Nekoliko dana nakon što je Ministarstvo pravde dostavilo nadležnim organima svoje rešenje o saglasnosti za izručenje, stigla je preporuka Komiteta za torturu UN, ukazali su u ministarstvu.

Ministarka Kuburović rešenje o izručenju potpisala u petak, 15. decembra, dok je preporuka Komiteta za torturu UN stigao u ponedeljak, 18. decembra telegramom preko Stalne misije Srbije pri UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi, naglašavaju u ministarstvu.

"Kao i u svim prethodnim slucajevima ekstradicije Ministarstvo pravde je rešenje o izručenju dostavilo nadležnom sudu, Interpolu i državi molilji. Srbija je potpisnik i član velikog broja međunarodnih organizacija i kao i do sada ostaje posvećena ispunjavanju međunarodnih obaveza", naglasili su u resornom ministarstvu. 

Njegova advokatica Ana Trkulja rekla je za agenciju AP da je Ajaz prebačen je u ponedeljak uveče iz centra za strance, u kome se nalazio nakon što je njegov zahtev za azil odbijen.

"Imam informaciju da je u Turskoj", dodala je Trkulja.

Kako tvrdi, izručenje Ajaza je u suprotnosti sa preporukama Komiteta UN protiv torture, koji je tražio od Srbije da se uzdrži od izručenja.

Predsednik tog Komiteta Jens Modvig objavio je u ponedeljak na svom Tviter nalogu da Srbija mora da bude svesna svojih obaveza prema tom Komitetu.

Reagovanja na izručenje Ajaza Turskoj

Liberalno-demokratska partija i NVO Žene u crnom kritikovali su odluku nadležnih organa u Srbiji da Turskoj izruče Ajaza, koji lokalni funkcioner Revolucionarne partije Kurdistana (PSK) iz istočne turske provincije Muš.

LDP u saopštenju traži da se prestane sa praksom ekstradicije državljana drugih zemalja, koji su u Srbiju došli zbog progona.

Iz LDP-a ističu da je Srbija prema sopstvenim zakonima i međunarodnim dokumentima koje je ratifikovala obavezna da pruži utočište onima koji dolaze u Srbiju zbog rata ili progona po osnovu političke, etničke ili druge pripadnosti.

Žene u crnom smatraju da su se vlasti Srbije oglušile o preporuku Komiteta protiv torture UN, kojom se od Srbije traži da se uzdrži od izručenja Ajaza, jer postoji rizik da bi mogao biti izložen torturi u matičnoj zemlji.

U saopštenju se navodi da je Turska od najviših tela UN za ljudska prava, kao i od strane najrelevantnijih međunarodnih organizacija za ljudska prava označena kao zemlja u kojoj se sistematski proganjaju politički neistomišljenici, aktivistkinje i aktivisti za ljudska prava, novinari i novinarke, a kršenje ljudskih prava je masovno rasprostranjeno.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво