Muzej Nikole Tesle u 2017. posetilo 120.000 ljudi

Sumirajući rezultate ostvarene tokom 2017. godine, direktor Muzeja Nikole Tesle Branimir Jovanović kaže da je tu ustanovu kulture ove godine obišlo rekordnih 120.000 posetilaca. Napominje da je muzej organizovao izložbe u Sloveniji, Moskvi, Pertu, Sidneju i Šangaju.

"Mi smo jedini muzej iz Srbije koji je predstavljao našu zemlju na konferenciji 'Brismis' pre mesec dana u Pekingu, gde smo potpisali pismo o nameri organizovanja velike izložbe u Šangaju iduće godine", istakao je Jovanović, prenosi Beoinfo.

Jovanović je rekao i da su uspostavili dobre kontakte sa Muzejom istorije nauke u Oksfordu, Aleksandrijskom bibliotekom, da pripremaju izložbu u Berlinu i japanskom gradu Hofu.

"Za naše rezultate zaslužni su kako naši zaposleni i saradnici, tako i Sekretarijat za kulturu, koji pored toga što finansira naše osnovne delatnosti, finansira i konzervaciju i restauraciju, što predstavlja izuzetno važan deo posla koji naša institucija obavlja", naglasio je Jovanović.

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić sa saradnicima je obišla renoviranu konzervatorsku laboratoriju u kojoj se već deset godina obavlja konzervacija dokumenata iz Tesline lične arhive.

"Prostor je renoviran kako bi se obezbedili optimalni uslovi za rad na očuvanju ovih dokumenata, koje je Unesko proglasio za deo programa 'Pamćenje sveta'. Nabavljena je savremena oprema, a svake godine Sekretarijat za kulturu opredeljuje sredstva za stručnu konzervaciju papira", istakla je Jevtićeva.

Jevtićeva je konstatovala da Muzej Nikole Tesle danas ima najbolje moguće uslove za čuvanje u Srbiji, što je veoma značajno jer će se tako sačuvati zaostavština velikog naučnika za buduće generacije.

Kako je ocenila, ta ustanova kulture dodatno doprinosi atraktivnosti Beograda kao turističke destinacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво