Muzej Nikole Tesle u 2017. posetilo 120.000 ljudi

Sumirajući rezultate ostvarene tokom 2017. godine, direktor Muzeja Nikole Tesle Branimir Jovanović kaže da je tu ustanovu kulture ove godine obišlo rekordnih 120.000 posetilaca. Napominje da je muzej organizovao izložbe u Sloveniji, Moskvi, Pertu, Sidneju i Šangaju.

"Mi smo jedini muzej iz Srbije koji je predstavljao našu zemlju na konferenciji 'Brismis' pre mesec dana u Pekingu, gde smo potpisali pismo o nameri organizovanja velike izložbe u Šangaju iduće godine", istakao je Jovanović, prenosi Beoinfo.

Jovanović je rekao i da su uspostavili dobre kontakte sa Muzejom istorije nauke u Oksfordu, Aleksandrijskom bibliotekom, da pripremaju izložbu u Berlinu i japanskom gradu Hofu.

"Za naše rezultate zaslužni su kako naši zaposleni i saradnici, tako i Sekretarijat za kulturu, koji pored toga što finansira naše osnovne delatnosti, finansira i konzervaciju i restauraciju, što predstavlja izuzetno važan deo posla koji naša institucija obavlja", naglasio je Jovanović.

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić sa saradnicima je obišla renoviranu konzervatorsku laboratoriju u kojoj se već deset godina obavlja konzervacija dokumenata iz Tesline lične arhive.

"Prostor je renoviran kako bi se obezbedili optimalni uslovi za rad na očuvanju ovih dokumenata, koje je Unesko proglasio za deo programa 'Pamćenje sveta'. Nabavljena je savremena oprema, a svake godine Sekretarijat za kulturu opredeljuje sredstva za stručnu konzervaciju papira", istakla je Jevtićeva.

Jevtićeva je konstatovala da Muzej Nikole Tesle danas ima najbolje moguće uslove za čuvanje u Srbiji, što je veoma značajno jer će se tako sačuvati zaostavština velikog naučnika za buduće generacije.

Kako je ocenila, ta ustanova kulture dodatno doprinosi atraktivnosti Beograda kao turističke destinacije.

broj komentara 0 pošalji komentar