Kako se utvrđivao predlog kandidata za zamenike javnih tužilaca?

Poslanici bi u narednih nedelju dana trebalo da izaberu 52 zamenika javnih tužilaca. Međutim, spisak sa predloženim kandidatima osporavaju u Udruženju polaznika Pravosudne akademije. Tvrde da su kandidati predlagani na nezakonit i netransparentan način. Od nadležnih traže da istraže slučaj, a kada se utvrde odgovorni, kažu, podneće odgovarajuću prijavu.

Procedura nalaže da se predlog kandidata za zamenike javnih tužilaca utvrđuje na sednici Državnog veća tužilaca. Međutim, u Alumni klubu Pravosudne akademije tvrde da je procedura prekršena jer su se, kažu, kandidati znali i pre sednice i da su imali gotovo polovinu imena sa spiska.

"Taj spisak smo pre same sednice poslali na redakcije tri novinske kuće, ispostavilo se nakon sednice da je taj spisak tačan, odnosno da je do detalja predvideo tačno koji će kandidat biti raspoređen na koju funkciju tačno po tužilaštvima i gradovima širom Srbije", navodi Siniša Trifunović iz Alumni kluba Pravosudne akademije.

U Državnom veću tužilaca tvrde da je predlog kandidata donet na sednici. Ne žele da spekulišu, ali vide moguće načine kako je i koji spisak mogao da dospe u javnost pre sednice.

"Svaki član veća u pripremi svog materijala za koga će da glasa na sednici ima pravo da ima sopstveni radni materijal i sopstvene spiskove, da li je neko imao u vidu spisak nekog od članova veća, da li je takav spisak o kome govore ovi predstavnici nastao na osnovu nekih insinuacija, nekih priča ili nekih informacija koje su dobili nezvaničnim putem", navodi Svetlana Nenadić, članica Državnog veća tužilaca.

Deo sednice je za javnost bio zatvoren, jedni tvrde pre rasprave, drugi uveravaju - samo je glasanje bilo tajno. Propisi omogućavaju javnost cele sednice.

Mi smo smatrali da u postupku odlučivanja ne treba da bude pristuna javnost da se vidi kako ko i od kojih članova za koga glasa", navodi Nenadićeva.

"Mi smo tražili da naš predstavnik prisustvuje, on je došao, ali je ubrzo nakon otvaranja sednice je isključen pre nego što se prešlo na samu raspravu tako da mi ne znamo da li je postojala sama rasprava", ističe Trifunović.

Poslanici će, međutim, sledeće nedelje izabrati nove zamenike javnih tužilaca po usvojenom predlogu, jer, u Odboru za pravosuđe kažu da nema dokaza da je donet suprotno proceduri.

"Ako predstavnici Alumni kluba sumnjaju da je bilo nekih stvari po njima koje su suprotne Zakonu i Ustavu, oni mogu kod nadležnih organa da pokrenu inicijativu za istragu, međutim, po meni, uzalud će to da rade, jer je to koliko ja znam bilo ispravno, članovi veća su svoj posao obaljali savesno, moralno i stručno", navodi Petar Petrović, predsednik Odbora za pravosuđe.

"Ono što mogu odgovorno da tvrdim da su predlagani kandidati koji su dobili najveću ocenu, na samoj sednici se raspravljao", navodi Nela Kuburović, ministarka pravde.

Oni koji osporavaju način donošenja predloga kandidata za zamenike javnih tužilaca razgovor su, kažu, tražili sa ministarkom pravde, predsednicom Narodne skupštine, republičkim javnim tužiocem i zaštitinikom građana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво