"Hrana za bebe u Srbiji bezbedna"

Industrijska hrana za odojčad i malu decu na bazi voća i povrća u Srbiji je bezbedna za upotrebu. To su pokazali rezultati monitoringa koji su od početka oktobra do sada zajedno uradile Republička sanitarna inspekcija i Uprava za zaštitu bilja. U kašicama i sokićima za najmlađe nije bilo nedozvoljenih količina pesticida i ostataka sredstava za zaštitu bilja. Ovo je četvrta godina zaredom da ministarstva zdravlja i poljoprivrede dodatno kontrolišu kompletno tržište Srbije.

Već sa četiri-pet meseci pedijatri roditeljima preporučuju postepeno uvođenje nemlečne hrane. Najpre laganije vrste sokova i kašica od voća, povrća i žitarica, nešto kasnije se uvodi meso, a riba i citrusno voće tek sa godinu dana ako je dete zdravo.

Marija Madžarević, majka, kaže da joj je pedijatar, kada je povrće u pitanju, rekao da se krene od šargarepe, bundeve, tikvica.

"Čula sam za te kašice, što u sebi imaju meso i povrće, da su dosta zgodne za put", rekla je Marija.

I dok roditelji često smatraju da je bolje da sami naprave sokove i kašice od svežeg voća i povrća svojoj deci, neki pedijatri tvrde da su industrijski proizvodi bezbedniji za upotrebu.

Dr Andrija Šrek, pedijatar sa Klinike za pedijatriju Novi Sad, ističe da su, na primer, dozvoljene veće količine pesticida za voće na pijacama, i to do 1.000 puta, nego što je slučaj za industrijske proizvode.

U Srbiji postoji samo jedan domaći proizvođač dečje hrane. U Inđiji godišnje proizvedu i do 2.000 tona gotovih proizvoda. Kažu da koriste domaće sirovine, izvoze u zemlje regiona, Rusiju, Irak, Švedsku, Nemačku i Rumuniju.

Nova oprema vredi više od dva miliona evra, a nedavno je raspisan konkurs za mašinske inženjere.

Izvršna direktorka tehnologije u "Juvitani" Stanislava Malbaša ukazuje da svi njihovi proizvodi podležu trostrukoj kontroli.

"Pre proizvodnje sve sirovine se kontrolišu u akreditovanim državnim laboratorijama. Tokom same proizvodnje kontroliše se svaka serija proizvodnje na parametre u internoj laboratoriji u kojoj možemo da kontrolišemo suvu materiju i PH", objasnila je Stanislava Malbaša.

Na domaćem tržištu je dečja hrana iz Austrije, Švajcarske, Hrvatske, Slovenije i Srbije. Kontrolisani su proizvođači, uvoznici, distributeri.

"Hrana za odojčad i malu decu koja je kao gotova hrana izrađena na bazi voća i povrća u Republici Srbiji je bezbedna – to nam kažu rezultati uzeti u monitoringu pesticida i reziduuma od sredstava za zaštitu bilja koji je Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Upravom za zaštitu bilja uzelo u 128 uzoraka do sada", istakao je sanitarni inspektor Goran Stojković.

Da bi planirani program monitoringa hrane za odojčad i malu decu bio završen, do kraja godine biće uzeta i dodatno kontrolisana još 22 uzorka sokića i kašica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво