Srbija od usputne stanice nekim migrantima postala odredište

Uz statistiku da je svaki sedmi čovek migrant, svet je dočekao dan migranata. Srbija ga dočekuje sa oko 4.500 migranata. Većina je u centrima, manji deo na ulici. Jedan, daleko najmanji broj, odlučio je da ostane u našoj zemlji.

Srbiju, nameravanu usputnu stanicu, neki su pretvorili u odredište i postala im je dom. Niman Šakur iz Pakistana ostao je u Sjenici. Zaposlio se.

"Došao sam i rekao vlasniku radionice: 'Ja sam auto-mehaničar, proverite kako radim.' On se složio i – evo me, radim", priča Niman.

Vlasnik radnje Almir Višnjić kaže da se sporazumevaju malo na engleskom, a malo na srpskom jeziku.

Ismail Hadžar traži posao u Sjenici, gde planira i da ostane. Tu mu je, ističe, najbolje.

U Pirotu boravi 185 migranata, većinom iz Avganistana. Neke od porodica ovde su već godinu dana. Nema zainteresovanih da ostanu.

"Jezička barijera je velika, ali deci je išlo brže učenje jezika nego odraslima. Jedan deo dece sasvim dobro razume i snalazi se na srpskom", rekla je Sanja Stanković iz pirotskog Crvenog krsta.

U Bujanovcu već dva i po meseca deca migranata uče zajedno sa meštanima. U školi "Branko Radičević" zajedno provode i ovaj dan, pa su pripremili novogodišnje čestitke i ukrase koje će prodavati.

"Dosta se družimo sa njima, pomažemo im oko domaćeg, oko srpskog, neki dobro napreduju. Nađ, naš drug iz šestog razreda, baš dobro govori srpski", kaže Lana.

Za one kojima je teže da nastave put jer je balkanska ruta zatvorena, mesta ima u prihvatnim centrima. Oko 300 njih u Srbiji to ne želi, kažu da se plaše.

"Za to treba pitati jedan broj nevladinih organizacija, i domaćih i stranih, koje i dalje kod jednog broja mučenika pokušavaju da razviju bezrazložan strah", ukazuje Vladimir Cucić iz Komesarijata za izbeglice.

U Srbiji ima 18 centara. Rade u granicama kapaciteta ili ispod nje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво