Jačanje lokalnih zajednica u borbi protiv diskriminacije

Kraljevina Norveška podržala je Srbiju u realizaciji projekta za jačanje lokalnih antidiskriminacionih kapaciteta, a Ugovor o saradnji potpisali su poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjorndstad.

Poverenica je istakla da se projekat sprovodi u cilju jačanja lokalne administracije kako bi lakše prepoznala diskriminaciju i na nju reagovala.

Prema njenim rečima, ovaj projekat bi trebalo da poveže sve organe vlasti u gradovima i opštinama, ali i organizacije civilnog društva, istaknute pojedince i pokrene direktne razgovore sa građanima.

Navodi da bi taj način povezivanja trebalo da obezbedi veću dostupnost građanima širom Srbije, dodajući da će projekat trajati dve godine.

Kaže da ono što bi trebalo da motiviše gradove i opštine da učestvuju u ovom projektu jeste godišnja dodela nagrada za jedinicu lokalne samouprave koja doprinosi da se svi građani u njoj osećaju jednako.

"To neće biti lako, ali nadam se da će biti dovoljno motivišuće da se lokalne zajednice uključe u ovu priču i da vremenom otklanjaju sve prepreke i prave bolje mesto za život građana", kaže Janković.

Kako je istakla, u planu je da se izvrši i obuka svih za zasposlene u javim službama kako bi oni bili spremi da prepoznaju diskriminaciju i kako da je izbegnu.

Rekla je da će obukama biti pokriveno oko 50 lokalnih jedinica, a sve će biti uključene u poziv za nagradu.

Ambasador Norveške izrazio je zadovoljstvo što je njegova zemlja podržala ovakvu vrstu projekata, jer, kako kaže, svaka nejednakost u društvu smanjuje šansu društva da iskoristi svoje potencijale.

"Jednakost je preduslov za dobar ekonomski razvoj i pravdu u društvu", rekao je ambasador, navodeći da je ova inicijativa naročito važna za sprečavanje diskriminacije, jer su svi fokusirani na gradove, dok se mnogo skučajeva dešava na lokalnom nivou.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи