Čačani dobili moderno porodilište, sredstva iz oportuniteta

Rekonstruisano porodilište u Opštoj bolnici u Čačku, čiji su radovi finansirani sredstvima dobijenim po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja (oportunitet), otvoreno je danas u prisustvu ministarke pravde Nele Kuburović i ministra zdravlja Zlatibora Lončara. Tom prilikom ministri su obišli i novu angio salu u toj bolnici.

Ministarka Nela Kuburović rekla je da građani Čačka, koji danas obeležava Dan grada, mogu biti ponosni, jer su dobili savremenu angio salu i odeljenje porodilišta, saopštilo je Ministarstvo pravde.

"Najveći deo sredstava za rekonstrukciju porodilišta obezbeđen je iz sredstava dobijenih po osnovu oportuniteta i mogu da kažem da sam najponosnija na ovaj projekat i verujem da će zaposleni u porodilištu imati što više posla", istakla je Kuburović.

Naglasila je da je Ministarstvo pravde u potpunosti poštovalo obećanje koje je na početku godine dao tadašnji predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić da će ova godina biti godina sa najvećim ulaganjem u zdravstveni sistem, budući da je najveći deo sredstava od ukupno 350 milona koji je raspodeljen na ovogodišnjem konkursu za dodelu sredstava iz oportuniteta dobilo upravo zdravstvo.

Kuburović je dodala da je za rekonstrukciju porodilišta u Čačku izdvojeno najviše sredstava, ali da su sredstva izdvojena za još 17 zdravstvenih institucija, koje su, pored ostalog, nabavile sanitete, među kojima su i oni za transport prevremeno rođenih beba.

Ministarka je rekla da će početkom sledeće godine biti raspisan novi konkurs za dodelu sredstava na osnovu oportuniteta, a na kojem će biti raspodeljivan značajno veći iznos sredstava na zdravstvo, prosvetu, kulturu i druge oblasti.

"Jedan od primera ulaganja u kulturu ove godine je i kupovina novog klavira u Zadužbini Ilije M. Kolarca posle 20 godina, koji će od večeras biti u upotrebi", naglasila je Kuburović.

Ministar Lončar je rekao da Dan Čačka nije mogao da bude lepše obeležen od otvaranja nove sale i porodilišta, što je najvažnije ulaganje kada je zdravstvo u pitanju, jer je cilj svih da se što više rađaju deca.

Lončar je dodao i da će već do 10. januara u novom porodilištu biti rođena i prva beba, kao i da je novim prostorom u potpunosti poštovano dostojanstvo pacijenata i zaposlenih.

"Sve je toplo, čisto, dostojanstveno pacijenata i onih koji rade u porodilištu. Naš cilj je da se što više dece rađa i da nas bude znatno više. Čačansko porodilište je staro skoro 60 godina i do sada niko nije uspeo da ga rekonstruiše, a mi smo to uradili za manje od dva meseca", istakao je Lončar.

Govoreći o angio sali, Lončar je izjavio da Čačak trenutno ime jednu od najsavremenijih sala tog tipa u Srbiji.

"Angio sala će mnogo značiti za osobe koje imaju kardiološke probleme. Kod pacijenata koji dožive neki problem tog tipa, najvažnije je reagovati u prva tri sata. U ovoj angio sali pomoć će biti prvenstveno pružena Čačanima, ali se očekuje da u nju dolaze i pacijenti iz Kraljeva, Novog Pazara", rekao je Lončar.

Rukovodstvo bolnice i zaposlene pozvao je da dobro brinu o opremi, jer će tako ona duže služiti, ali je istovremeno najavio i kontrole.

Lončar je naglasio da će u početku u angio salu dolaziti stručnjaci iz Kragujevca i Beograda, dok se ne završi obuka, zaposlenih u čačanskoj bolnici.

Rekonstruisano odeljenje porodilišta ima blizu 900 metara kvadratnih, osam soba i jedan apartman, a dnevno se u njemu obavi tri do četiri porođaja, rekao je direktor Opšte bolnice Čačak Radoslav Milošević, koji zahvalio ministarstvima pravde i zdravlja na velikom ulaganju u zdravstvo u Čačku.

On je rekao da je ovo istorijski dan za ovu zdravstvenu ustanovu, ali i zdravstvo u Moravičkom okrugu.

"Bolesti srca su jedne od vodećih u svetu. Procenjuje se da 17 miliona ljudi godišnje umre od kardio-vaskularnih bolesti. To samo daje na značaju za ovako jednu angio salu, opremu koju smo dobili. Spašavanje života i lečenje pacijenata sa akutnim koronarnim bolestima zavisni kako će se brzo reagovati", rekao je Milošević.

Angio sala se prostire na oko 200 kvadratnih metara, a za njenu adaptaciju i opremanje utrošena su 72 miliona dinara. Sredstva su opredelili Ministarstvo zdravlja, ali i kompanije "Sloboda", "Milan Blagojević", "AutoČačak" i drugi. Angio sala u okviru Opšte bolnice u Čačku, jedna je od bolje opremljenih u Srbiji.

Iz Moravičkog okruga se u druge zdravstvene ustanove na dijagnostiku koronarnih bolesti upućuje oko 450 pacijenata na godišnjem nivou.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво