Lekovite vode Mokre gore – retkost u svetu

Uz vanredna ljudska dostignuća, poput Mećavnika i Šarganske osmice, mokrogorski kraj baštini i redak prirodni dragulj - lekovite vode, čiji se izvori, duž reke Kamišine vezuju za predanja još iz rimskog doba. Upravo su mnogobrojni izvori i kumovali imenu mesta, a ljude sada privlače svojom lepotom i blagotvornošću.

Najpoznatiji i najposećeniji izvor "Bele vode", slučajno je otkriven, posle izlivanja Kamišine 1994. godine. Zovu ga i izvorom Svetog Jovana Krstitelja, a utvrđeno je da je jedinstvena u Srbiji i vrlo retka voda u svetu.

"Doktor Radomir Tišma je istražio te vode i ona je zaista veoma lekovita. Ovo je petnaesta ili šesnaesta takva voda u svetu po visini alkaliteta, ima PH vrednost od 11,5 i narod je naziva još i 'očnom vodom'", navodi Aleksandra Milutinović iz Muzejsko turistička kompleksa "Šarganska osmica".

Gvozden Miković iz Mokre Gore priča da je voda pomogla mnogim ljudima.

"Mnogo ljudi kažu da je ta voda njima pomogla - za vid, kožna oboljenja, probavu, stomačna oboljenja", ističe Miković.

Još je nekoliko poznatih mokrogorskih izvora, od devet, koliko ih po predanju ima, ali se ovde i ne trude da ih baš sve pronađu, jer su ih, kažu Tarabići upozorili da sa devetim otkrivenim - stižu teška vremena.

U poljima Kotromana, na obali Rzava je i peta mokrogorska voda. To je izvor slane, mineralne vode i kako kažu, dobra je za neurološka oboljenja. Za sada je koriste samo meštani i oni retki, koji se upute malo dalje od centra Mokre Gore, ka ovim brdima.

"I mi bi voleli da se više ovde dolazi, nešto bi i opstalo od naroda. Gore ima još jedan izvor, to je pijaći izvor, i on je mnogo zdrav", navodi Milivoje Đurović iz Mokre Gore.

Lekoviti izvori bude ideju i o mokrogorskom banjskom turizmu i spa centrima, ali ima i onih, koji veruju da bi se time ipak narušila lepota ovog čarobnog mesta.

Niz Kamišinu, još mu skladom doprinosti stara vodenica potočara, koja melje žito, baš kao vekovima ranije, čuvajući stare priče i sećanje na život u Mokroj Gori - na vodi i kamenu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи