RTS u novom Kliničkom centru u Nišu

U Nišu će u nedelju, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i svih članova Vlade, biti otvoren novi Klinički centar, namenjen pacijentima sa juga i jugoistoka Srbije. Radio-televizija Srbije je dobila ekskluzivno pravo da uoči otvaranja, prva kamerom zabeleži unutrašnjost novog Kliničkog centra. Prenos otvaranja možete pratiti u nedelju od 11.40 na Prvom programu RTS-a.

Klinički centar u Nišu imaće 50.000 kvadrata, 38 klinika i 1.525 bolničkih postelja, što ga čini drugim najvećim zdravstvenim centrom u Srbiji posle Kliničkog centra Srbije.

Jedna zgrada KC Niš je rekonstruisana, a druga je napravljena iz temelja i ima sedam nivoa.

"Meni je ostalo dve godine do penzije, uzbuđen sam što ću te dve godine raditi na ovom mestu. Uzbuđen sam što će nove generacije raditi na ovom mestu", kaže dr Miodrag Lazić, direktor Urgentnog centra KC Niš.

"Ovo je nešto o čemu smo decenijama maštali. Važno je da je ovaj KC namenjen pre svega onim mladim doktorima, novim, koji putuju, čitaju", smatra dr Dragiša Ljubenković, pomoćnik direktora za organizaciju rada KC Niš.

Klinički centar Niš imaće banku krvi, poseban prostor za transplantirane pacijente, kao i prostor za buđenje pacijenata iz anestezije.

Bilo je problema sa izgradnjom zgrade, pa se poseban tim ljudi preselio iz Beograda u Niš kako bi radovi bili završeni na vreme a prvi pacijenti primljeni pre kraja godine.

"Uz sve probleme i muke, uz svu moju viku i galamu, mislim da smo uradili dobar posao. Pre samo tri godine kada sam bio ovde, ovde je bila livada a sada je tu luksuzan Klinički centar. Ovde operacione sale izgledaju gotovo istovetno kao u bolnici Klivlend koja je proglašena za najbolju bolnicu na svetu. U ovom delu Balkana, ovo je najbolji, najluksuzniji KC", rekao je predsednik Aleksandar Vučić prilikom obilaska radova 28. jula 2017.

Rekonstrukcija i izgradnja novog objekta koštala je 32 miliona evra. To je deo novca, od 150 miliona evra, koliko je Srbija dobila od Evropske investicione banke za rekonstrukciju i izgradnju četiri klinička centra u Srbiji.

Najsavremenija oprema kupljena je sredstvima iz budžeta Republike Srbije.

Radio-televizija Srbije će sa 14 kamera u nedelju prenositi otvaranje Kliničkog centra od 11.40 na Prvom programu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво