Jeleni se vraćaju u Bosutske šume

U maju 2014. u lovište Bosutske šume kod Morovića, izlile su se reke Sava, Bosut i Strudva. Tada su sa tog područja nestala 34 jelena. Da bi se brojnost divljači dovela u stanje pre poplava, u okviru projekta prekogranične saradnje sa Hrvatskom koji finansira EU, u loviše su puštena grla koja su stigla iz Rumunije.

Bosutske šume na tromeđi Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske novo su stanište za 24 košute, i 10 jelena koji su u Srem stigli sa područja istočnih Karpata.

Prilagođavanje i razmnožavanje puštene divljači biće praćeno najsavremenijom tehnologijom.

Sve jedinke koje su puštene u lovište su čipovane. Imaju ušne markice, a polovina njih telimterijsku dži-pi-es ogrlicu koja omogućava praćenje u određenom vremenskom periodu, kao i signalizaciju u slučaju uginuća i krivolova.

Lovište Bosutske šume prostire se na 16.000 hektara, i stanište je za oko 600 jedinki jelenske divljači. Nova grla poboljšaće genetski potencijal postojeće populacije.

"Značaj je u svakom slučaju ogroman, ali ću moći da kažem prve prave rezultate tek za, otprilike, sedam, osam godina. Divljač je obnovljiv resurs koji traži vreme, trud, energiju, praćenje i konstantno ulaganje", rekao je pomoćnik direktora za lovstvo i ribarstvo JP Vojvodinašume Branislav Stankov.

U najveću šumu hrasta lužnjaka u Srbiji, divljač je stigla zahvaljujući prekograničnoj saradnji sa Hrvatskom. Vrednost puštenih jelena i opreme za praćenje je deset miliona dinara.

"Jeleni su starosti od tri godine, a što se tiče košuta – od tri do pet godina. Jelen treba da bude minimum deset do dvanaest godina u ovom prostoru, da bi bio planiran za lovni turizam. Oni imaju još puno godina ovde da uživaju i taj genetski fond oplemene na pravi način", istakla je generalna direktorka JP Vojvodinašume Marta Takač.

Ukupna vrednost zajedničnog projekta koji finansira EU je 1.400.000 evra. Puštanje jelena u hrvatske šume sa druge strane Strudve, planirano je u martu sledeće godine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво