Opasnost vreba i sa interneta, kako zaštititi decu

Najmlađe na internetu vrebaju mnoge opasnosti. Kako ih zaštititi – pitanje je za čijim odgovorom tragaju roditelji, učitelji, nastavnici. Centar za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih i kompanija “Komtrejd“ organizuju besplatne seminare za nastavnike pod nazivom "Prevencija nasilja i zlostavljanja dece putem informaciono-komunikacionih tehnologija". Cilj seminara je da se prosvetni radnici obuče šta sve može biti sajber nasilje, kako ga prepoznati i kako reagovati.

Sve je počelo na Fejsbuku – a završilo se šamaranjem drugarice u Tehničkoj školi u Aranđelovcu. Kako sprečiti ovakve slučajeve i prepoznati opasnosti u virtuelnom svetu, samo je jedna od lekcija koju ovog vikenda slušaju beogradski nastavnici na seminaru o prevenciji digitalnog nasilja.

"Kada govorimo o temama u vezi sa elektronskim nasiljem, bavićemo se seksualnom eksploatacijom dece preko interneta, trafikingom, trgovinom dece putem interneta, zloupotrebom društvenih mreža, zloupotrebom ličnih podataka", kaže glavna koordinatorka Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih Biljana Kikić Grujić.

Sve ovo često se ne prepoznaje kao sajber nasilje. Prema istraživanju Unicefa i Ministarstva prosvete – svaki peti đak u Srbiji pretrpeo je neku vrstu nasilja na internetu.

"Primeri su brojni, od osnovnog – uznemiravanja gde jedni drugima ono što bi inače rekli usmeno vrlo često to prenose u virtuelni svet, jedni drugima šalju poruke koje su uznemirujuće a nekada su i preteće", ukazuje priholog Biljana Mihailović.

Uprkos tome, čak 85 odsto roditelja smatra da je za dete internet bezbedniji od ulice. Ali i o sigurnosti najmlađih na informacionom putu moraju da brinu svi.

"Smatram da je ovaj kurs veoma važan. Naše društvo je prepoznalo da je prevencija mnogo bitnija od izlečenja nekih stvari u školstvu. Jedan dinar u prevenciji je mnogo važniji nego dinar u posledicama", ističe direktor Osnovne škole "Jovan Ristić" Mileta Đorović.

Obuku kako se boriti protiv virtuelnog nasilja već su prošli nastavnici u Srpskoj Crnji, Aleksincu i Ivanjici.

U narednih mesec dana iste lekcije slušaće njihove kolege iz beogradskih i niških škola, kao i nastavnici iz Novog Miloševa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво