Predavanje o petardama – da se igra ne pretvori u tragediju

Naredne sedmice pred poslanicima će se naći set policijskih zakona, kojima se za neka dela kazne drastično uvećavaju. Tako se najavljju kazne do čak 100.000 dinara za one koji paljenjem pirotehničkih proizvoda narušavaju javni red i mir i ugrožavaju sigurnost građana. Preventivno u zemunksim osnovnim školama organizuju se predavanja kako bi se podigla svest i dece i roditelja o opasnosti upotrebe petardi. Cilj projekta "Petarde nisu igračke" jeste i da takva predavanja zažive i u drugim školama i opštinama.

Bolje sprečiti nego lečiti, slavite praznike uz konfete, a ne petarde, glavne su poruke sa časa koji policajac, vatrogasac i pedijatar uoči praznika drže deci od prvog do četvrtog razreda zemunskih osnovih škola.

Kroz konkretne primere objašnjavaju im da zabava sa petardama ume da se pretvori u tragediju za ceo život.

Bojana Miljković, pedijatar u Domu zdravlja Zemun kaže da mogu ostati bez vida i sluha, bez prstiju, a sebe mogu dovesti do trajnog invaliditeta.

"Ne govorimo samo o deci nego i o odraslim osobama koji stavljaju u male staklne objekte, kao što su čaše, flaše, tegle, i onda se sve to dodatno komplikuje pojavom šrapnela, koje uzrokuju zaista opasne povrede, ali i one koje su opasne po život", kaže dr Miljković.

Zoran Zavrić iz Vatrogasne jedinica u Zemunu je ispričao da je kao učenik imao priliku da vidi koda je jedan drug doneo malo jaču petardu u školu koja je drugom učeniku pukla u ruci pa je izgubio nekoliko prstiju. Zavrić kaže da je taj drug bio golman i više nije mogao time da se bavi.

Bilo je situacija kada su deca bacajući petarde zapalila kuću i tako ostala bez krova nad glavom, a petarda bačena pored jelke u stanu celu sobu za samo 45 sekundi pretvorila je u buktinju.

Pre nekoliko godina u školi u Zemunu vatrogasci su intervenisali kada je petarda koja je uletela kroz prozor izazvala požar u učionici. U takvim situacijama savetuju ne treba paničiti.

Zoran Zavrić kaže da bi trebalo da puzite ispod oblaka dima, po podu i da ako slučajno dođe do paljenja odeće samo treba da se legne na pod. Kako kaže, potrebno je da se okrećete ili da skinete taj deo odeće koji se upalio.

"Trebalo bi brzo da naputite prostoriju i nikako da se ne vraćate u nju", istakao je Zavrić.

U policiji kažu da svake godine iz zdravstvenih ustanova imaju veliki broj poziva zbog povreda nastalih od pirotehničkih proizvoda. Apeluju na roditelje da ne izlažu svoju decu opasnostima tako što im kupuju petarde.

"Ako je roditelj doveo direktno u opasnost svoje dete, on će snositi zakonske posledice za to i onda će nadležni centar za socijalni rad morati da donese meru pojačanog roditeljskog nadzora", kaže Isidora Radovanović iz Policijske stanice Zemun. 

S decom smo razgovarali posle časa o petardama. Kažu da su naučili da ne smeju bacati petarde jer je to mnogo opasno.

Kako bi borba protiv posledica upotrebe pirotehničkih sredstava bila uspešnija, neophodno je i obračunati se s nelegalnim trgovcima. Koliko je takvih prošle godine uhvaćeno i kažnjeno, od nadležnih nismo dobili odgovor.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво