Donatorska večera nova tradicija Matematičke gimnazije

Učenici Matematičke gimnazije navikli su nas da donose medalje sa svih takmičenja na koja odu. Medalje, čini se, osvajaju sa lakoćom, ali im je sve teže da prikupe sredstva neophodna za putovanja. I za to imaju plan - organizovaće donatorsku večeru.

Matematička gimnazija počinje novu tradiciju. Od ove godine kraj decembra biće rezervisan za donatorsku večeru. Okupiće se bivši učenici i prijatelji Gimnazije.

Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije kaže da donatorsko veče ima dva cilja - prvi glavni cilj je okupljanje, homogenizacija, povezivanje učenika raznih generacija - možda i budućih učenika.

"Drugi je naravno da se malo prikupi novca za sadašnje đake i njihove nastupe pre svega na međunarodnim takmičenjima u narodnoj godini", kaže Ognjanović.

Već decenijama učenici Matematičke gimnazije sa međunarodnih i domaćih takmičenja vraćaju se sa medaljama. Samo u prošloj godini iz matematike, fizike i informatike osvojili su 50 medalja. Njihov talenat, smatraju profesori, mora više da se vrednuje.

Branko Kovačević, predsednik Saveta univerziteta rekao je da se mora mnogo investirati u obrazovanje, ne samo država već različiti korisnici obrazovanja.

"Sve ove kompanije koje zarađuju neke pare treba da ulože u obrazovanje. Svuda u svetu postoji partnerstvo državno i privatno skuplja u fond i ulaže u tu mladu talentovanu decu jer bez njih ova zemlja nema budnućnost", kaže Kovačević.

U Ministarstvu telekomunikacija saglasni. Kažu, za pet godina izdvojili su pet miliona dinara za Matematičku gimnaziju.

"Mi imamo javni poziv i omogućavamo svima - bilo da su u pitanju škole, fondacije tih škola, udruženja matematičara, fizičara - da se jave na konkurs i da za svoja takmičenja traže sredstva", rekla je Tatjana Matić iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Sa koliko novca škola od nacionalnog značaja ulazi u Novi godinu, resorno ministarstvo trebalo bi da zna i pre nego što matematičari posluže donatorsku večeru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво