"Briga o obrazovanju manjina zajednički zadatak Srbije i Hrvatske"

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević sastao se sa ministarkom nauke i obrazovanja Republike Hrvatske Blaženkom Divjak u Gimnaziji "Svetozar Marković" u Subotici.

Sastanku su prisustvovali predstavnici oba Ministarstva i pokrajinske vlasti, sa ciljem uspostavljanja efikasne saradnje u oblasti inicijalnog obrazovanja i stručnog usavršavanja nastavnika, kao i obezbeđivanja kvalitetnih udžbenika i nastavnih sredstava, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ministar Šarčević je rekao da je zajednički konstatovan napredak u saradnji.

Osim što moramo brinuti o pravima manjina, kako u Srbiji tako i Hrvatskoj, imamo i obavezu da sarađujemo na unapređenju kvaliteta obrazovanja, naglasio je Šarčević.

Ministar je istakao i da će digitalizacija udžbenika koja je predviđena novim zakonom o udžbenicima rešiti problem nedostajućih niskotiražnih udžbenika, među kojima su i nedostajući udžbenici na jezicima nacionalnih manjina.

Radom na mreži škola vodićemo računa da svakom detetu obezbedimo kvalitetne uslove za obrazovanje, poručio je Šarčević, navodi se u saopštenju.

Ministarka Divjak je izrazila zadovoljstvo što je imala priliku da razgovara sa kolegom iz Republike Srbije na dan kada se obeležava 15 godina postojanja nastave na hrvatskom jeziku.

Istakla je da je raduje činjenica da su mnoge prepreke savladane, naročito što je rešen problem nedostajućih udžbenika na hrvatskom jeziku za osnovne škole.

Naredni korak su udžbenici za srednju školu i lektorat na Univerzitetu u Novom Sadu, dodala je Blaženka Divjak.

Tokom posete gimnaziji, delegacije su obišle odeljenja na kojima učenici pohađaju nastavu na srpskom i hrvatskom jeziku i prisustvovali svečanosti koju su priredili učenici.

Gimnazija "Svetozar Marković" u kojoj se nastava odvija na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku, predstavlja jednu od četiri škole učesnice projekta "Prekogranična interkulturalna saradnja obrazovnih institucija Republike Srbije i Republike Hrvatske", navodi se u saopštenju.

Cilj projekta je ostvarivanje interkulturalne saradnje i povezivanje obrazovnih institucija iz Republike Srbije i Republike Hrvatske u oblasti interetničkog i interkulturalnog dijaloga, konstruktivnog rešavanja sukoba i prevencije nasilja.

Projekat se realizuje u saradnji sa Nansen dijalog centrom Osijek i Nansen dijalog centrom Srbija koji realizuju obuke za škole učesnice projekta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво