Kraj radova na Kliničkom centru Niš

U nedelju će u Nišu biti obeležen kraj radova na rekonstrukciji i otvaranje Kliničkog centra, a prvi pacijenti biće primljeni do kraja godine, kaže direktor Vladine Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević.

U obnovu i izgradnju Kliničkog centra u Nišu, koji će se prostirati na oko 45.000 kvadrata, uključujući i nabavku nove opreme, uloženo je 50 miliona evra.

Obeležavanju završetka radova prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Radovi su započeli 2013. godine, odnosno te godine je, kako kaže Blagojević, niški klinički centar nastavio da se gradi.

Izgradnja Kliničkog centra je počela 1970. godine, a tada su započeli radovi na izgradnji 14.000 kvadratnih metara, koji su obustavljeni krajem sedamdesetih godina.

"Sada su završeni radovi na izgradnji jedne očerupane konstrukcije, površine 14.000 kvadrata i izgrađena je potpuno nova zgrada od 30.000 kvadratnih metara, tako da se posle 47 godina privode radovi kraju na rekonstrukciji i izgradnji Kliničkog centra Niš", kaže Blagojević za Tanjug.

Sa opremanjem, Klinički centar je koštao oko 50 miliona evra, sama oprema vredi oko 15 miliona, dok će tačna cifra koliko su koštali radovi biti poznata kada se "podvuče crta", ali se očekuje da konačna vrednost građevinskih radova bude oko 35 miliona evra.

"Država je na sebe preuzela finansiranje tog objekta – deo finansija, za građevinske radove, obezbeđen je iz kredita Evropske investicione banke, a deo za nabavku opreme obezbeđen je iz budžeta", precizirao je Blagojević i dodao da je nabavljena i ugrađena oprema izuzetnog kvaliteta.

Podseća da je tokom same obnove bilo problema, ali je realizacija projekta vraćena u, kako kaže, smislenu dinamiku, nakon što je Radna grupa vlade defakto preuzela deo odgovornosti za upravljanje projektom.

"Dinamika je dovedena u red, objekat će biti završen i prvi pacijenti će biti primljeni u roku koji smo i tada obećali", rekao je Blagojević.

Ponavlja da u procesu nema nevinih, već samo "krivih i krivljih" i da će svako snositi svoj deo odgovornosti.

"Na kraju će se podvući crta i onda ćemo videti ko je u kojoj meri kriv i na osnovu toga ćemo i postupiti", naveo je Blagojević i dodao da odgovornost za kašnjenje i probleme snosi i naša strana i izvođač.

Ukazao je da je i sam projekat obilovao manjkavostima i ističe da se nešto slično neće ponoviti.

Kao primer je naveo da je u jednom zidu stare zgrade, zidane sedamdesetih godina, morao da bude napravljen otvor da bi u prostoriju mogao da bude unet aparat za magnetnu rezonancu.

"Zašto? Prosto – imate projekat, imate tu prostoriju u projektu i u toj prostoriji u srazmeri, ucrtan aparat za magnetnu rezonancu, a da pritom nije predviđen put unosa te opreme", rekao je Blagojević.

Dodao je da je samo za poslednjih nekoliko meseci izvođač dobio 66 naloga za nepredviđene ili dodatne radove, odnosno za odstupanje od originalnog projekta.

"Bilo je problema, ali uprkos svemu, taj projekat se privodi kraju, a zgrada je svojevrsno remek-delo", podvukao je Blagojević.

Istakao je da je projekat bio previše kompleksan i za nadležne jedna ozbiljna škola i lekcija koju su naučili i koju će primeniti u realizaciji budućih kompleksnih infrastrukturnih projekata.

Takvi projekti slede u budućnosti, u toku je nabavka za izvođenje radova na rekonstrukciji i izgradnji Kliničkog centra Srbije u Beogradu, koji zapravo nastavlja da se gradi nakon 30 godina.

"Radovi na izgradnji tog objekta, samo grubi radovi, koji su bili završeni, 1987. bili su potpuno obustavljeni, a zgrada nikada nije bila useljena. Očekujem da relativno brzo ta nabavka bude gotova i da se pokrenu radovi na realizaciji tog još kompleksnijeg projekta nego što je KC Niš", naglasio je Blagojević.

Nakon toga slede radovi u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu, a onda i Kliničkom centru Kragujevac.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи