Drecun: KiM – crna rupa u Evropi, prisustvo Evropola neophodno

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun, povodom uključivanja Prištine na spisak prioritetnih partnera Evropola, smatra neophodnim s obzirom na to da je KiM "crna rupa Evrope, stecište organizovanog kriminala, ekstremizma i terorizma".

Reč je o očitom priznanju Brisela da toliko visok stepen kriminala, ekstremizma i terorizma na KiM zahteva prisustvo Evropola, ali da bi njihov rad bio nesmetan, neophodna je nekakva zvanična forma", kaže Drecun u izjavi za Tanjug.

"Takva situacija uslovljava delovanje Evropola", rekao je Drecun, uz napomenu da to nikako ne znači da je Priština postala član te evropske Agencije.

Ocenjuje da bi prisustvo Evropola na KiM moglo da doprinese "obuzdavanju tog preterano visokog nivoa korupcije, nebezbednosti i organizovanog kriminala".

"To svakako nije nikakvo članstvo u Evropolu, niti to može da bude. Priština će verovatno nastojati to da predstavi u nekom drugačijem svetlu, kao međukorak ka dodatnoj međunarodnoj afirmaciji Kosova kao nekakve samoproglašene države", rekao je Drecun.

Podsetio je da je na KiM prisutan Euleks, Misija EU.

"Mislim da je to uslovljeno situacijom na terenu i da ne može da škodi. U principu angažovanje Evropola bi moglo da uti;e povoljno na povećanje stepena bezbednosti", zaključio je Drecun.

Kancelarija EU na KiM saopštila je ranije danas da je u Prištini održan dvodnevni sastanak zvaničnika EU sa predstavnicima kosovskih vlasti na kojem je konstatovano da je "Kosovo postalo prioritetni partner Europola, s ciljem daljeg jačanja strateške saradnje sa EU".

U tom saopštenju se navodi da su "obe strane pozdravile da je od 13. decembra 2017. godine Kosovo postalo puno prioritetni partner Europola, s ciljem daljeg jačanja strateške saradnje sa EU".

U opciji "istorijat" na sajtu Kancelarije EU na KiM se navodi da je "od 13. decembra 2017. godine, Kosovo u potpunosti uključeno na evro-spisak prioritetnih partnera za stratešku saradnju".

Inače, Evropol je Agencija Evropske Unije za saradnju u sprovodenju zakona.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво