Mihajlović: Zakon o rodnoj ravnopravnosti za veća prava žena

Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti, na kome se radilo gotovo tri godine, nije pisan da bi neko bio potapšan po ramenu od ambasadora OEBS-a, već da bi žene kao slabiji pol u Srbiji imale veća prava, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Kako je navela, nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti je imao podršku svih ministarstava sem Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i podršku 100 institucija, sindikata i udruženja građana i nevladinog sektora.

Nacrt je povučen iz procedure kako bi Ministarstvo za rad, koje je iznelo određene zamerke, dalo predloge kako da se tekst poboljša.

"Nažalost, ni posle više od tri meseca nisam dobila nijedan konkretan predlog kako poboljšati tekst Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti, već samo najave da ćemo uskoro dobiti novi zakon", istakla je Mihajlovićeva i poželela Ženskoj parlamentarnoj mreži uspeh u organizaciji Pete nacionalne konferencije, piše u saopštenju iz njenog kabineta.

Prema njenim rečima, žene u Srbiji su zaslužile novi, evropski, Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

"Odavno su zaslužile da budu plaćene isto kao muškarci, da zahvaljujući svom znanju i obrazovanju ravnopravno budu uključene u donošenje ključnih uloga, da poslodavci naše ćerke ne biraju po fizičkim proporcijama, već po znanju i umeću", navela je Mihajlović, saopšteno je iz njenog kabineta.

Kako je istakla, sve to i mnogo više donosi novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti čije usvajanje očekuje ubrzo.

"IKEA odličan primer rodne ravnopravnosti"

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović pohvalila je kompaniju IKEA kao odličan primer promocije rodne ravnopravnosti.

Mihajlovićeva se sastala sa regionalnim direktorom za razvoj kompanije IKEA Vladislavom Lalićem i direktorkom korporativnih komunikacija IKEA Hilde Van Criekinge sa kojima je razgovarala o mogućnostima zajedničke saradnje na unapređenju rodne ravnopravnosti u Srbiji.

"Vlada stvara jak strateški okvir u ovoj oblasti, imamo zakone i strategije, ali naš cilj je da konkretnim aktivnostima i projektima pokažemo da je bolji položaj žena u Srbiji i rodno ravnopravno društvo ostvarivo", rekla je Mihajlovićeva.

Pohvalila je kompaniju IKEA koja je u Srbiji, kaže, ostvarila cilj kome težimo, a to je jednak broj žena i muškaraca u menadžmentu i organizacionim timovima firme.

"IKEA je sjajan primer dobre prakse. Važno je da promovišemo princip rodne ravnopravnosti i pokažemo da je u Srbiji moguće da žene budu podjednako zastupljene na mestima gde se donose odluke i da za jednak posao budu jednako plaćene kao njihove kolege muškarci", izjavila je Mihajlovićeva.

Kako se navodi u saopštenju iz Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Hilde Van Criekinge istakla je da je rodna ravnopravnost visoko na agendi kompanije IKEA i da je u Srbiji već ostvaren cilj, 50 odsto zastupljenih žena u vrhu organizacije.

"Ulaganje u rodnu ravnopravnost je investicija, a ne trošak. To je poruka koju želimo da pošaljemo. Ako imamo više žena u vrhu poslovanja, ne samo da poštujemo osnovna ljudska prava, već stvaramo mnogo produktivnije poslovno okruženje i ostvarujemo veći profit", rekla je Van Criekinge.

Sagovornici su se saglasili da u narednoj godini zajedničkim naporima pomognu boljem ekonomskom položaju žena u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи