Kostić: Grčka je zemlja dokazanih prijatelja

Dvodnevni naučni skup "Srbija i Grčka u 19. i 20. veku" počeo je u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, a predsednik SANU akademik Vladimir Kostić je istakao da je Grčka zemlja dokazanih prijatelja Srbije.

Vladimir Kostić je na otvaranju naglasio da je SANU doneo odluku da jednom godišnje održava naučni skup o bilateralnim, kulturnim i naučnim odnosima sa drugim narodima i državama.

"Ideja je da pokušamo da istaknemo pozitivne delove tih veza, da se ponovo grade porušeni mostovi, a ako su zapušteni – da ojačaju", naglasio je Kostić.

Dodao je da je odlučeno da se ciklus otpočne sa Grčkom, koja je zemlja "dokazanih prijatelja", da su nam to bliski susedi kojima se veruje.

"Grčka je zemlja koja je primila iskrvarenu srpsku vojsku da se okrepljena i desetkovana vrati u Srbiju", pojasnio je Kostić i dodao da nisu skup organizovali zbog jubileja i godišnjica, ali da se poklopio sa 150 godina od prvog ugovora Srbije i Grčke i 135 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Ambasador Grčke u Srbiji Ilijas Ilijadis podsetio je da su 19. i 20. vek bili odlučujući u stvaranju nacionalnih država – Srbije i Grčke u oslobađanju od otomanske dominacije.

Podsetio je da su tokom trajanja ropstva Srbi i Grci održali čvrste spone i kontakte sa gradovima zapadne Evrope i Rusije.

"Grci i Srbi bili su prvi narodi na Balkanskom poluostvu koji su stvorili savremene države inspirišući svojim primerom i ostale narode. I danas nastoje da čvrsto sarađuju i da izgrade mirno okruženje", naglasio je Ilijadis.

Ukazao je da je paradoksalno da su na zapadu stvoreni stereotipi o zemljama i narodima Balkana, da taj region za njih označava regiju nestabilnosti i sukoba.

Pojašnjava da Grčka i Srbija, zajedno sa Bugarskom i Rumunijom, razvijaju odličnu saradnju i imaju zajedničku viziju izgradnje mreže velikih infrastrukturnih projekata u oblasti transporta, energetike...

Na otvaranju skupa stihove "Kada dođeš u bilo koji grad" govorio je akademik Matija Bećković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво