Odlikovanje britanske kraljice za Branka Rosića

U rezidenciji ambasadora Velike Britanije našem piscu i novinaru Branku Rosiću uručena je medalja Britanske imperije, odlikovanje kraljice Elizabete Druge. Nagrada je dodeljena za izuzetan doprinos u promovisanju i unapređenju kulturnih veza između Velike Britanije i Srbije, u godini kada se obeležava 180 godina zvaničnih diplomatskih odnosa. On je prvi srpski državljanin sa ovako visokim priznanjem.

Pank rok večeras je udomljen u rezidenciji britanskog ambasadora. Dobitnik odlikovanja Britanske imperije Branko Rosić, sa bendom koji su činili vršnjaci i deca prijatelja, oživeo je pank rok kulturu i sedamdesete.

Zahvaljujući Rosićevim intervjuima i tekstovima, pa onda i muzici, Srbija i Jugoslavija nisu kaskali za Engleskom. Britancima to nije promaklo.

"Danas je prvi put da je kraljica Elizabeta odlikovala nekoga za doprinos razvoju kulturnih odnosa dveju država. Ja mislim da je to važno jer se obeležava 180 godina diplomtskih odnosa. Branko Rosić je razumeo šta to znači, to vreme, za razvoj kulturnih odnosa", kaže ambasador Velike Britanije Denis Kif.

Rosić odlikovanje doživljava kao priznanje za privatni i emocionalni bunt tog vremena, ali je, na neki način, i zahvalan državi koja mu je, kako kaže, u to vreme omogućila da popularizuje pank rok.

"Mislim da će teoretičari zavere reći da je tadašnja partija dozvoljavala sve da bi pokazala da je slobodna zemlja. Ali, koga je od nas tada bilo briga da li nam je tada slobodu otvorila partija. Nama je bilo bitno da sviramo", ističe Rosić.

Odlikovanje Britanske imperije ustanovio je kralj Džordž Peti 1920. godine za istaknute ličnosti u imperiji i njenim kolonijama. Međutim, vrlo brzo su počeli da se odlikuju istaknuti naučnici, umetnici, pa i političari.

Odlikovanja i pažnju su dobijali svi nosioci priznanja, ali poklon da održi i koncert nisu dobijali svi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво