Pravosudna akademija za savremeno obrazovanje sudija

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da je Pravosudna akademija Srbije građena na temeljima evropskih pravnih načela kako bi postala neizostavna etapa uključivanja sudija i tužilaca u pravosuđe, a početkom njenog rada 2010. godine uspostavljen je pravni i institucionalni okvir savremenog obrazovanja sudija, tužilaca i ostalih lica zaposlenih u pravosuđu.

"Tokom protekle dve godine, uz podršku USAID, počele su sa radom dve regionalne kancelarije odeljenja Pravosudne akademije u Novom Sadu i Kragujevcu, koje su do sada organizovale više od 200 obuka za nosioce pravosudnih funkcija", rekla je Kuburovićeva na konferenciji povodom završetka USAID projekta "Jačanje kapaciteta Pravosudne akademije".

Taj projekat, prema rečima ministarke, doprineo je izgradnji strateškog plana za dalji institucionalni razvoj, kao i za utvrđivanje kriterijuma za radno angažovanje trenera i mentora, kako bi se sa sigurnošću obezbedio visok kvalitet instruktora.

Kuburovićeva podseća da broj sudija, zamenika javnih tužilaca, sudijskih i tužilačkih saradnika koji su stručna znanja usavršavali na Akademiji kroz stalnu ili specijalističku obuku, samo u jednoj godini iznosi blizu 10.000.

Pomenula je dobru saradnju i partnerski odnos sa USAID-om, koji je, kako je navela, u poslednjih deset godina pružao veliku podršku i Ministarstvu pravde i drugim pravosudnim institucijama, a sve s ciljem jačanja vladavine prava i to kroz razvoj IT sistema, pružanje tehničke pomoći i unapređenje pravosudne infrastrukture.

Reforma pravosuđa u Srbiji, ističe Kuburovićeva, zasnovana je na principima jačanja nezavisnosti i nepristrasnosti, odgovornosti, kao i unapređenja efikasnosti i kvaliteta pravde, ali da su brzina i kvalitet aktivnosti, koje ti principi definišu, neraskidivo povezani sa uspostavljanjem jasnog sistema unapređenja stručnosti u okviru pravosuđa.

Ministarka je napomenula da od jačanje stručnosti nosilaca pravosudnih funkcija, ali i zaposlenih u pravosuđu, zavisi krajnji efekat koji svi želimo da postignemo, a to je poverenje građana u pravosudni sistem i jednak pristup pravdi.

Vodeći se evropskim standardima, ali i realnim potrebama za konstantnom stručnom edukacijom sudija i tužilaca, podsetila je ministarka, Srbija je osnovala Pravosudnu akademiju, kao instituciju koja će biti centar za unapređenje znanja i stručnu obuku u pravosuđu.

Kuburovićeva smatra da je, kao i sve novo, Pravosudna akademija morala da se suoči sa početnim poteškoćema u radu, ali i sumnjom da li su joj date prevelike nadležnosti, naročito kada je reč o početnoj obuci i priremi kandidata za prvi izbor na pravosudnu funkciju.

Te su sumnje do danas sasvim nestale, dodala je ministarka, navodeći da Ministarstvo pravde kontinuirano prati rad Akademije i podržava jačanje njenih kapaciteta, dok Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, kako kaže, zajedno sa Akademijom sačinjavaju program obuke.

Akademija ima dovoljno kapaciteta da sprovede i organizuje potrebne edukacije, za sve saradnike koji ispunjavaju uslove za izbor, tvrdi Kuburovićeva i navodi da je prilikom pripreme za početak sprovođenja novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, Akademija za vrlo kratko vreme uspela da organizuje i sprovede obuku za oko 1.800 ljudi, koja je trajala nešto manje od četiri meseca i u nju nisu bile uključene samo sudije i tužioci, već i policijski službenici.

"A rezultatima implementacije ovog zakona za prvih šest meseci svakako možemo biti zadovoljni. Pored ovoga, Akademija je tokom 2016. godine uspešno organizovala i sveobuhvatnu obuku za primenu novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju", ukazala je Kuburovićeva i dodala da je najnoviji zadatak sprovođenje ispita za prijem novih 160 pripravnika u sudovima i javnim tužilaštvima.

Skot: Pravosudna akademija – pomoć u ostvarenju pune vladavine prava

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je da je Pravosudna akademija osnovana kako bi pomogla naporima Srbije da ostvari punu vladavinu prava, da taj napor SAD snažno podržavaju, ali i da reforma pravosuđa nije samo zahtev EU, već temelj, koji traže građani ove zemlje, te važan element u stvaranju poslovnog okruženja.

"U srcu tih reformi su nezavisne, odgovorne i profesionalne sudije i sudsko osoblje. Tim profesionalncima treba visokokvalitetna obuka i Pravosudna akademija osnovana je da bi pomogla tim naporima", rekao je Skot dodajući da je projekat američke vlade preko USAID nastojao da reši dva pitanja – da unapredi kvalitet i učinak obuka, izradi novi strateški plan, kao i pravilnik za odabir i evaluaciju predavača, kao i da poveća dostupnost pravosudne obuke u kratkom vremenu.

Ambasador je podsetio da je USAID podržao izradu nove veb stranice i baze podataka, kao i da će neki kursevi biti dostupni onlajn.

Ukazao je i da SAD podržavaju pravosuđe u Srbiji više od deset godina, da se ta podrška nastavlja kroz novi projekat vredan deset miliona dolara, a koji je nedavno počeo, i da će tim prijektom podržati i Pravosudnu akademiju u obuci sudija, sudskog osoblja i javnih izvršitelja, kao i osoblja specijalizovanim za borbu protiv korupcije.

Naglasio je da ti napori nisu značajni samo za pravosuđe, nego i za javnost, te da su predvidljivost, efikasnost i pravičnost pravosuđa ključni, bez obzira da li ste žrtva nasilja u porodici ili srpsko preduzeće ili uzbunjivač koji razmišlja da li da istupi.

"Predvidivost pravosudnog sistema je ključno, obrazovanje je ključno da bi sudije i tužioci imali jednako razumevanje prava. Poverenje građana u pravosuđe od vitalne je važnosti, a sudijama je poruka – niko ne želi da ugrozi vašu nezavisnst, ali svako treba da očekuje nezavisnost u pravosuđu", poručio je Skot.

Predsednik Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević rekao je da je USAID ostao dosledan u pružanju bezuslovne pomoći Akademiji, kao i da nosioci pravosudnih funkcija moraju da budu stručno osposobljeni i odgovore sve većim izazovima, te da se značaj obuke mora shvatiti.

Projekat je, kako kaže Milojević, pomogao Pravosudnoj akademiji da razvije strateški plan za dalji institucionalni razvoj do 2020. godine.

"Jasno je da ima još dosta da se uradi, kako bi Akademija bila prepoznata u javnosti kao ključna institucija koja podiže profesionalnost i kvalitet pravosuđa u Srbiji, ali možemo da računamo na podršku USAID-a", poručio je Milojević.

Direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić rekao je da je projekat podrške trajao dve godine, kao i da su ostvareni rezultati kakvi su očekivani, ali i mnogo više, zato što je projekat povezan i sa programom podrške EU.

"Pravosudna akademija je na taj način harmonizovala dva projekta i od korisnika projekta prešla je u fazu partnera i strateškog planiranja", zaključio je Vujić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво