Propisi usporavaju prodaju rakije, žale se proizvođači

Proizvođači rakije ove godine, nakon mraza i suše koji su umanjili rod, ovih dana suočili su se i sa pooštravanjem uslova za akcizne markice. Oni koji savesno rade saglasni su da treba sprečiti nelojalnu konkurenciju i pooštriti kontrolu zbog sive ekonomije, ali strahuju da će manjim proizvođačima biti onemogućena prodaja rakije kada je najbolja sezona, u vreme praznika.

Punom parom ovih dana rade kazani u Kosjeriću. Voćne rakije će iz destilerije završiti na domaćem i svetskom tržištu.

Potražnja za ovom vrsta pića obično raste uoči Nove godine, a uprkos ranom mrazu i sušnoj godini, uspeće da proizvedu planirane količine.

"Bilo je izvesnih teškoća, ali mi smo uspeli da prevaziđemo to. Nađeni su neki novi dobavljači sa nekih drugih krajeva zemlje, ali generalno manji je rod i sigurno će biti problema narednih godina što se tiče količine rakije za prodaju", ukazuje Duško Didanović, direktor proizvodnje destilerije "Zarić" iz Kosjerića. 

To će pogoditi manje proizvođače, posebno one koji peku šljivovicu iz sopstvenog voćnjaka. Ali i za to uvek postoji rešenje.

Iako je ovogodišnji rod šljive podbacio zbog suše, većina proizvođača problem će prevazići prepekom starih zaliha meke rakije iz prethodnih godina.

Zato će rakije biti i za izvoz, ali će mnogi zbog pooštrene procedure oko akciznih markica imati problem za plasman na domaće tržište.

"Sad kolege kojima je nestalo akciznih markica, treba da naruče nove, ne mogu dok ne prođe procedura od Poreske uprave, od Ministarstva finansija, pa da izađu inspektori na lice mesta da konstatuju da mi to stvarno imamo što već imamo godinama. I onda će dosta kolega biti sad biti u problemu, koji nemaju akcizne marke dok ta procedura traje, možda dva tri meseca. Zbog ovih koji se bave tim što se bave, sad smo svi maltene, da kažem kažnjeni", kaže Nenad Stevanović, proizvođač rakije iz Arilja.

Nesavesni treba da budu pod udarom zakona, saglasni su proizvođači koji uredno izmiruju obaveze, pa se nadaju da će država ipak voditi računa da se rakija najbolje prodaje u vreme praznika.

Od akciznih markica puni se i budžet, a tradicionalno srpsko piće nikada neće presušiti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво