Iz zatvorskih učionica u novi život

Ministarstvo prosvete i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde od 2015. realizuju program Funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, koji omogućava da osuđenici koji nisu imali priliku da to urade na slobodi završe osnovnu školu. Sprovode se i kursevi iz više zanata, kako bi se, po isteku kazne, osuđenici lakše zaposlili i integrisali u društvo.

Kad odsluže zatvorske kazne, osuđenici Kazneno-popravnog zavoda Zabela kod Požarevca imaće zavarivački zanat i najverovatnije radno mesto. Polaznici su kursa za zavarivače koji zajednički organizuju Ministarstvo prosvete i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

"Traženo je zanimanje napolju i plaćen posao, legalan što je najbitnije i, zašto da ne, može neki svoj privatan biznis da se pokrene", kaže jedan osuđenik Zabele.

Osuđenici se u kazneno-popravnim zavodima Zabela, Niš i Sremska Mitrovica i vaspitno-popravnim domovima u Kruševcu i Valjevu obučavaju i za pekare, povrtare, izradu i montažu nameštaja, sito-štampu. Prosek ocena polaznika je jaka četvorka.

"To je jedna praktična obuka koja će kasnije u nekoj daljoj fazi saradnje moći da preraste u kompletno obrazovanje za trogodišnje profile, tako da oni već rade ono što sadašnja privreda treba", kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

"Dok su na izdržavanju kazne, praktično primenjuju to svoje znanje i u gradu održavaju mobilijare za decu", kaže Goran Nestorović, direktor Srednje tehničke škole "Nikola Tesla" u Kostolcu.

Od 2015. sprovodi se i program Funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih. Do sada se tako opismenilo 736 štićenika iz pet kazneno-popravnih zavoda, među kojima je i jedini Zavod za žene u Požarevcu.

"Mnogo sam naučila ovde neke stvari koje nisam znala, dosta su mi učiteljice, nastavnice pomogle. Naravno, i što je omogućeno sve ovo, da se školujemo ovde, da možemo naučiti da pišemo, da čitamo. Ono što nam je najbitnije kad budemo izašli napolje", kaže osuđenica Emanuela Tekijaški.

Kada iz zatvorskih učionica krenu u novi život, na njihovim diplomama neće stajati gde su stečene.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи