Zaštita prirode za čvršće veze Srbije i Rusije

U Rusiji je 2017. godina proglašena godinom ekologije, na inicijativu predsednika Vladimira Putina. U Moskvi je otvoren "Ekoteh", peti Sveruski kongres zaštite životne sredine i Međunarodni sajam ekologije i tehnoloških dostignuća, na kome učestvuje i delegacija Srbije.

Apelom sa svemirske stanice "Mir", kosmonauti su pozvali na očuvanje planete Zemlje.

"Mi iz orbite vidimo koliko je lepa naša planeta. Ali vidimo i koliko je ranjiva i kako se smanjuju površine pod šumom. Moramo našim unucima da ostavimo čistu planetu", kaže kosmonaut Sergej Rjazancev.

Rusija je, kao što je to naglašeno u porukama koje su uputili predsednik Vladimir Putin i premijer Dmitrij Medvedev, u godini ekologije donela strategiju ekološke bezbednosti, označila najveće zagađivače i unapredila sistem finansiranja zaštite životne sredine. Čak 7.000 ekoloških projekata treba završiti do 2025. Saradnja sa Srbijom formalno postoji od 1996, ali je neophodno konkretizovati je.

"Dogovoreno je potpisivanje memoranduma o saradnji naših ministarstava. Između ostalog, razmatramo projekte upravljanja otpadom, čišćenja voda i zaštite prirode", ističe ministar resursa i ekologije Ruske Federacije Sergej Danskoj.  

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže da je zaštita prirode nešto što bi Srbiju i Rusiju moglo jako da poveže. 

"I to u pogledu razmene iskustava i saradnje. Mnoga tehnička i tehnološka rešenja su veoma napredna u Rusiji, tu bi mogli od njih da naučimo puno i oni su spremni da pomognu", kaže Trivan. 

Ruski investitori su pozvani da ulažu u projekte zaštite životne sredine u Srbiji.

O sve većem značaju zelenih tehnologija govori i podatak da je prošle godine na sajmu ekologije učestvovalo 45 zemalja i potpisani su sporazumi u oblasti zaštite prirodnih resursa i zelene ekonomije, vredni 10 milijardi rubalja. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара