Vukosavljević: Povećaćemo otkup knjiga 

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević najavio je posebne mere za unapređenje organizovanog otkupa za školske biblioteke, otvaranje ogranaka biblioteka u mestima u kojima ih danas nema, te najavio da će u idućoj godini za otkup knjiga biti izdvajanje oko 100 miliona dinara iz budžeta Ministarstva, kao i finansijsku podršku objavljivanju kapitalnih izdanja.

Ministar Vukosavljević je u Biblioteci grada Beograda odgovarao na pitanja članova Udruženja izdavača i knjižara Srbije (UIKS), koji su tražili povećanje sredstva za otkup knjiga i predložili da se konkursi za otkup odvijaju dva puta godišnje, da se veća pažnja posveti nabavci knjiga za školske biblioteke, gde se, kako su primetili, česte zloupotrebe.

Vukosavljević je rekao da je Ministarstvo kulture otvoreno za sve konkretne predloge, da će se truditi da iz godine u godinu povećavaju sredstva za otkup knjiga i dodao da je ove godine fond za otkup knjiga bio značajno uvećan i iznosio 95 miliona dinara, te da očekuje da će on biti uvećan i za sledeću godinu.

Ministar je ponovio da istovremeno i jeste i nije zadovoljan sredstvima koja će biti opredeljena tom Ministartvu kulture budžetom za 2018. godinu.

Vukosavljević je podsetio da su dobili povećanje od 0,4 odsto za kulturu pa će sa 0,68 doći na 0,72 odsto BDP-a te će Ministarstvo kulture dobiti oko 350 do 360 miliona dinara više iz budžeta za sledeću godinu.

Ministar je zadovoljan zbog pomaka, ali smatra da društvo mora više da ulaže u kulturu i primetio da je Srbija daleko ispod granice koju predlaže Unesko - da izdvajanja iz BDP-a za kulturu budu minimum jedan odsto, što je neophodno za održivi razvoj kulture.

Vukosavljević je prihvatio predlog da UIKS bude više angažovan na organizavanju i osmišljavanju nastupa Srbije na inostranim sajmovima knjiga, primetivši da ti nastupi godinama unazad nisu zaslužili ni pristojnu ocenu.

Konstatovao je da je tek u poslednjih godinu dana napravljen izvestan pomak u tom pogledu i pozvao članove UIKS-a da iznesu konkretne predloge.

Ministar je podsetio na stav Ministarstva o ugroženosti ćirilice i ohrabrio izdavače da štampaju knjige na ćirilici, na šta je reagovao predsednik UIKS-a i direktor "Lagune" Dejan Papić predloživši finansijsku stimulaciju za privatne izdavače koji objavljuju knjige na ćrilici, poput smanjenja troškova prilikom vađenja CIP-a i ISBN-a.

Vukosavljević je pomenuo i da mnogi gradovi u Srbiji, poput Vranja i Prokuplja, nemaju knjižaru i da razume da izdavači moraju da brinu o profitu, ali ih je ipak pozvao da pomognu otvaranje knjižara širom zemlje kao važan segment kulturne politike.

Rekao je da je Ministarstvo tražilo od lokalnih samouprava da besplatno ustupe prostore u centru svojih gradova u tu svrhu što se dobro pokazalo u slučaju Lebana, koje je dobilo knjižaru.

Udruženje izdavača i knjižara danas su održali Skupštinu ovog udruženja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара