Otvoren Državni data centar – "srce i duša" telekomunikacija

Prvi "Državni data centar" otvoren je u Beogradu, a u njemu će biti smeštena ključna informaciono-komunikaciona infrastruktura države, odnosno "srce i duša" srpskih telekomunikacija i informacionih tehnologija.

Premijerka Ana Brnabić istakla je da će otvaranje data centra omogućiti u budućnosti milionske uštede za državni budžet.

"Ovo će omogućiti milionske uštede u budućnosti, za sve poreske obveznike, građane Srbije, zato što praktično nećemo više imati državu gde će svako pojedinačno ministarstvo, svaka agencija, uprava, imati sopstvene 'data centre' u nebezbednim uslovima, nego ćemo sve moći da radimo, plaćamo i vodimo centralizovano", naglasila je predsednica Vlade nakon otvaranja centra.

Dodala je da će te uštede omogućiti Vladi da ulaže u druge stvari koje su važnije za građane, a da je sve to moguće, zbog timskog rada.

Uštedu će doneti i plaćanje taksa za lična dokumenta i produženje registracije, direktno na portalu e-Uprave, upotrebom Master, Maestro, Viza ili Dina platnih kartica.

"Posebno mi je drago što je u okviru toga obuhaćena i domaća platna kartica Dina i pozivam sve građane da u što većem broju ovu mogućnost iskoriste. To će i onim građanima koji se ne osećaju bezbedno da koriste usluge e-Uprave da manje čekaju u redovima zato što će svi ostali građani moći da plaćaju od kuće", rekla je Brnabićeva.

Takođe, pored otvaranja centra, Brnabićeva je rekla da je jako ponosna na sve šta je urađeno za pet meseci, što joj, kako ocenjuje, daje razlog za optimizam, da će Srbija mnogo brže nego što je mislila uspeti da nadoknadi propušteno i da će zaista za par godina postati lideri u regionu, što se tiče elektronske uprave.

Pored centralizovane Kancelarije za IT i e-Upravu, koja je počela da radi u punom kapacitetu, kaže Brnabićeva, Narodna skupština je usvojila Zakon o elektronskom poslovanju, koji je, kako je istakla, od ogromnog značaja za e-Upravu.

Uz to, kako kaže, Ministarstvo pravde završilo je Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji je ušao u javnu raspravu 1. decembra, trajaće do 15. januara i ta tri zakona su, podvlači, ključna za e-Upravu.

"Takođe, hvala NBS za veliku podršku u projektu za elektronsko plaćanje, to je jedna od stvari koju sam identifikovala u svom ekspozeu, kao jednu od najvažnijih koju moramo da završimo, zato što u toj stvari previše kasnimo, država je bila jedina u kojoj građani nisu mogli da plaćaju platnom karticom usluge koje država pruža", rekla je Brnabićeva.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović objasnio je da je "državni data centar", po tehničkim i bezbednosnim standardima, izgrađen tako da je najkvalitetniji data cetar u Srbiji, kao i da ispunjava "tir 3+" zahteve standarda za "data centre".

"Tu će biti smeštena ključna informaciono-komunikaciona infrastruktura, značajna za efikasno funkcionisanje sistema e-Uprave i IT sistema državne uprave. U ovom trenutku, tu se nalazi oprema infrastrukture za izdavanje vremenskog žiga, a do kraja godine, biće instalirana oprema za centralni sistem elektronskih matičnih knjiga i oprema za sajber bezbednost državnih organa", rekao je Jovanović.

To će se učiniti, kako navodi, da bi se u narednoj godini postepeno smeštale opreme svih državnih organa i da bi Kancelarija počela sa pružanjem usluga "državnog klauda".

Prema njegovim rečima, novi "data centar" predstavlja primer veoma visoke pouzdanosti, jer je njegovo napajanje realizovano sa tri različita naponska privoda, dok četiri dizel-agregata obezbeđuju, autonomiju rada centra od čak 48 sati.

Direktor "Telekoma Srbija" Predrag Ćulibrk rekao je da je njegovo preduzeće investiralo blizu devet miliona evra, kako bi izgradilo "najsavremeniji data centar u Srbiji", koji je i "moderniji u regionu", te da su poštovani svi bezbednosni standardi.

"Ponosni smo što je 'Državni data centar' zasnovan na našoj infrastrukturi i ovo je veoma važan dana za Telekom", rekao je Ćulibrk.

Dodao je da Telekom nudi svojim partnerima uštede.

"Kada se govori o data centru, naši partneri ne moraju da izdvajaju velika sredstva za smeštanje IT opreme, obezbeđujemo sigurnost opreme i podataka, kao i apsolutnu dostupnost 24 sata za sve korisnike", napomenuo je Ćilibrk.

To nisu jedine novine. Pored centralizovane Kancelarije za IT i e-Upravu zaživele su i usluge kao što je e-Zup.

"U ovom trenutku 120 institucija već koristi taj informacioni sistem i samo od trenutka puštanja, to je bio maj mesec kada je premijerka, tada ministarka za lokalnu samoupravu, pustila prvu opštinu, imamo preko 80.000 usluga koje je država razmenila. To znači da 80.000 puta građani nisu morali da budu kuriri koji će nositi svoja dokumenta od šaltera do šaltera", naveo je Mihailo Jovanović.

Preko portala e-Uprave svake godine odštampa se milion uplatnica, a s novim načinom plaćanja očekuju njihov veći broj. Tome će doprineti i novi zakon o e-poslovanju, ali i usluge e-Bankinga i elektornskog novca, koje premijerka najavljuje do kraja godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара