Ružić: Reformom uprave dobićemo službenike kakve svi želimo

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže da je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) jedan je od najvećih partnera Vlade Srbije, kada je reforma lokalne samouprave u pitanju. Kako je istakao, tim putem će se obezbediti službenici kakve svi žele – efikasnije, ljubaznije, bolje upućene i obrazovanije.

"Želimo da budu spremniji za taj posao i da kroz profesionalni sistem obuke dostignemo veći stepen efikasnosti i da građani budu zadovoljniji našim radom", rekao je Ružić i podsetio da su poslanici usvojili Zakon o Nacionalnoj akademiji za stručno usavršavanje, koja će prvi put obezbediti obuku za sve službenike na republičkom i na lokalnom nivou.

Zaposleni će tako, kako je naveo, kroz opšte i posebne obuke sticati nova znanja, veštine i sposobnosti, usmerene na podizanje nivoa kompetencija, neophodnih za kvalitetno obavljanje posla. 

Ružić na 45. skupštini SKGO, kojoj je prisustvovalo 138 delegacija srpskih gradova i opština, rekao o da je namera prvenstveno da javni službenik mora da primeni zakon jednako u svim jednakim situacijama, kako bi građani, ma gde bili u Srbiji - i u Somboru, Apatinu, Vlasotincu, bili u ravnopravnom položaju.

"Taj cilj prosto ne možemo smetnuti sa uma i mislim da je najvažnije da sve što reformom radimo činimo zbog građana. Javna uprava ne sme i ne može biti kočničar reformi i promena, već podrška. Država mora da počiva na uređenoj lokalnoj vlasti, jer je ona najbliža građanima", poručio je ministar.

Ekonomski razvoj, ocenio je, obaveza je lokalnih samouprava, ali ne samo zakonska, nego je to i stvarna, životna potreba, zbog čega posao na reformama nije toliko lak. 

Ministar, međutim, smatra da započete sistemske reforme, uključujući i one koje su prethodni ministri predano sprovodili, predstavljaju "nešto što je ličilo na san, a sada polako postaje realnost". 

"Velika stvar je što smo doneli sistemska rešenja - Zakon o opštem upravnom postupku i Zakon o inspekcijskom nadzoru, opisali smo zajedno 188 administrativnih postupaka, što je predstavljalo ključni element za početak primene sistema koji zovemo eZUP i koji obezbeđuje elektronsku razmenu podataka iz službene evidencije, takođe i centralni registar svih podataka iz matičnih knjiga, kako bismo objedinili podatke o rođenju, venčanju i smrti i bili još efikasniji u našem poslu", naveo je Ružić.

Pomenuo je položaj zaposlenih u komunalnoj delatnosti, navodeći da više od 30 odsto zaposlenih prima minimalac, a da više od 50 odsto njih nije dobilo solidarnu pomoć shodno posebnom kolektivnom ugovoru i, u tom smislu, apelovao je na jedinice lokalne samouprave, u kojima postoje finansijske mogućnosti, da to učine do kraja godine, a ostale da ta sredstva planiraju u budžetima za narednu godinu.

Šef Misije Saveta Evrope Tim Kartrajt rekao je da su lokalne samouprave veoma važne u procesu reformi, kao i da je Nacionalna akademija za stručno usavršavanje službenika veliki korak napred.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović rekao je da su za svakodnevni život građana opštine i gradovi najvažnije institucije, jer su najbliže i odgovorne za ključne, životne potrebe.

"Naša je dužnost da koliko je u našoj moća odgovorimo na sve probleme sa kojima se suočavaju naši građani", rekao je Mladenović i dodao da će Beograd nastaviti da podržava SKGO kao mesto saradnje svih lokalnih samouprava.

Mladenović je naveo da je za dalji razvoj lokalnih samouprava neophodno unapređivanje privrednog ambijenta, kako bi se privukli investitori i otvorila nova radna mesta.

Predsednik Opštine Veliko Gradište Dragan Milić istakao je da je neophodno da se u odluke što više uključe građani.

"Želimo da maksimalno uključimo građane, oko toga kako će da se troše sredstva, da imaju prave informacije oko same pripreme budžeta, radimo određene ankete", naveo je Milić.

Fabrici: Ključna uloga lokalnih samouprava u pristupanju EU

Šef Delegacije EU Sem Fabrici istakao je da lokalne samouprave imaju posebnu odgovornost za dobru upravu, bolje usluge građanima, na osnovu principa transparentnosti i delotvornosti, kao i ključnu ulogu u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

"U fazi smo napretka u pregovorima, juče su otvorena dva nova poglavlja, ali lokalna administracija će na kraju biti pozvana da sprovede 70 odsto zakonodavstva koje će Srbija preuzeti u svom pravnom sistemu", rekao je Fabrici obraćajući se učesnicima Skupštine SKGO.

Dodao je da će 70 odsto pravnih tekovina EU primenjivati lokalne samouprave.

"EU je obezbedila 80 miliona evra kao pomoć za sprovođenje reformi. Mnogo stvari je urađeno, ali ostaje još dosta posla - decentralizacija, unapređenje lokalne infrastrukture i konkurentnosti", rekao je Fabrici.

Ambasador Švajcarske Filip Ge istakao je da je u poslednje dve decenije važnost lokalnih samouprava svetu porasla, kao i učešće javne potrošnje na lokalnom nivou, a sve više se građani uključuju u proceš odlučivanja.

Sa druge strane, izazovi sa kojima se suočavaju lokalne samouprave - nedovoljno plaćeni zaposleni u lokalnim samoupravama i nedovoljan broj službenika, uz neadekvatno finansiranje za lokalne potrebe i nejsana podela rada država i samouprava.

"SKGO, u tom smislu, igra ključnu ulogu u korist članica", istakao je Ge.

"SKGO je poštovana institucija i njena uloga je suštinski važna u povezivnju centralnih i lokalnih nivoa države, poput jednog ‘institucionalnog lifta'", rekao je Ge.

Dodao je da u Srbiji postoje dobre prakse kada je reč o konsultaciji lokalne vlasti sa građanima, a kao primer naveo Šabac, koji je organizovao javnu raspravu kako treba trošiti prihode od poreza na imovina.

Ge je kazao i da je za više od 12 godina švajcarska vlada ulagala preko SKGO u različite projekte vredne gotovo osam miliona evra, kao i da Švajcarska namerava da ostane posvećeni partner SKGO i lokalnim samoupravama.

Za drugu fazu popisa imovine, zbog velikog broja zainteresovanih, umesto za 40 opština, sredstva su odobrena za 56 opština.

"Imali smo ceo set kriterijuma, jedan od njih je da opštine nastupaju zajednički i tako poboljšavaju i međusobnu saradnju. Za one koje su se prijavile, a nisu izabrane ovo nije kraj", ukazala je Ursula Lojbli, direktorka švajcarske kancelarije za saradnju. 

Na današnjoj 45. skupštini SKGO, biće izabrani novi članovi Predsedništva, Nadzornog odbora, kao i predsednici odbora te organizacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи