Od naredne godine virtuelna poseta muzejima

Ministar kulture Vladan Vukosavljević i ministar prosvete Mladen Šarčević potpisali su sporazum kojim počinje rad na realizaciji projekta e-muzej, virtuelnog prikaza kulturnog blaga Srbije.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević rekao je da je ta platforma namenjena je đacima osnovnih i srednjih škola koji će na savremeni način moći da se upoznaju sa kulturnim sadržajima koje obrađuju u školi.

Kako je objasnio, sporazum o osnivanju zajedničkog tela je jedan u nizu koraka koji će omogućiti da se realizuju digitalizacija, u čemu su, dodao je, ministarstva kulture i prosvete bliska po logici, ustrojstvu, misiji, ciljevima, pa je logično da sarađuju.

Osnovne stvari za projekat biće pripremljene za 2018. godinu, a cilj je da što više institucija kulture bude obuhvaćeno digitalnom obradom.

"Deca treba da se upoznaju sa tim, da dožive, mentalno, vizuelno i intelektualno sve ono što čini neodvojivi deo našeg identiteta i samu srž kulturne baštine", rekao je Vukosavljević.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kaže da ovaj projekat sumira razvoj IT sektora i razvoj digitalnog doba kada su u pitanju škola, ustanove, baština.

"Mladi često nemaju novca da dođu, da obiđu naše ustanove kulture, ovo je način da im kroz vizuelni prikaz kulturno blago bude dostupno, a sa realizacijom počinjemo prvo u Beogradu", rekao je Šarčević.

Kako kaže, e-muzej je koristan i za decu u seoskim i malim sredinama, koja na taj način samo uz pomoć računara mogu da upoznaju jedan novi svet.

"Najpre ćemo ovo sve pokrenuti kod nas, pa posle možemo da uđemo i u svetsku mrežu. Današnji akt je način da napravimo prirodni savez, odnosno da krenemo da elektronski predstavljamo razna kulturna dobra, jer će na taj način mladi iz Srbije moći da prepoznaju dela kada se nađu u prilici da stoje ispred njih", naveo je Šarčević.

Kako su naveli pomoćnici iz dva ministarstva, servis e-muzej biće uspostavljen tokom 2018. godine, a prvi će biti dostupan Vojni muzej, kao i drugi muzeji koji se najčešće nalaze na rutama đačkih ekskurzija.

Tehnički, servis je koncipiran kao digitalni vodič koji predstavlja ustanovu kulture virtuelno, kao građevinu, ali i svaki artefakt posebno, tekstualno i multimedijalno.

Servis će biti dostupan preko računara, mobilnih telefona, a jedini preduslov za korišćenje je pristup internetu.

Zajedničko telo za koordinaciju aktivnosti u oblasti uspostavljanja i distribucije obrazovnih servisa iz oblasti kulture, o čime osnivanju je potpisan sporazum, podrazumeva podeljene nadležnosti dva ministarstva.

Ministarstvo kulture i informisanja će preuzeti obaveze i odgovornosti iz domena računarsko-telekomunikacione infrastrukture i digitalizacije kulturne baštine, dok će Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preuzeti obaveze i odgovornosti iz domena edukacije i podrške korisnicima elektronskih servisa namenjenih za podršku u nastavi i učenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво