Ministarstvo zdravlja: Roditelji da budu odgovorni prema svojoj deci

U narednom periodu posebno će biti proveravani vakcinalni statusi dece u vrtićima, kako bi se sprečilo širenje bolesti u grupama, saopštilo je Ministarstvo zdravlja i pozvalo građane da prema zdravlju svoje dece postupaju odgovorno i vakcinišu ih.

Trend povećanja broja obolelih od malih boginja na teritoriji Srbije se nastavlja, pa je od početka oktobra zaključno sa 8. decembrom na teritoriji cele države, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano ukupno 398 slučajeva malih boginja, saopštilo je Ministarstvo.

Većina obolelih osoba (91 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa, navodi se u saopštenju.

Zbog toga, resorno ministarstvo nastavlja sa merama iz svoje nadležnosti, a na snazi su i pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u Srbiji.

U narednom periodu će, ističu iz Ministarstva zdravlja, posebno biti proveravani vakcinalni statusi dece u predškolskim ustanovama, kako bi se sprečilo širenje bolesti u kolektivima. 

Male boginje su jedan od vodećih uzroka smrtnosti dece u svetu, stoga je neophodno da se deca uzrasta od navršenih 12 meseci života do navršenih 14 godina života koja su nevakcinisana i nepotpuno vakcinisana vakcinišu, odnosno revakcinišu bezbednom i efektivnom MMR vakcinom koja je dostupna vec više od 40 godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво