Kineski kulturni centar potvrda srpsko-kineskog prijateljstva

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i kineski ambasador u Srbiji Li Mančang obišli su radove na izgradnji Kineskog kulturnog centra na Novom Beogradu i istakli da je njegova izgradnja još jedna potvrda srpsko-kineskog prijateljstva.

Objekat na Novom Beogradu biće veličine 32.000 metara kvadratnih sa dve podzemne i osam nadzemnih etaža, a investicija je vredna 45 miliona evra, rekao je gradonačelnik.

On je podsetio da je kamen-temeljac za prvi Kineski kulturni centar na Balkanu postavljen na leto i najavio da će biti završen do aprila 2019. godine.

Ambasador Li Mančang pohvalio je gradonačelnika kao "jednog od najefikasnijih funkcionera u Srbiji", jer, kako je naveo, sve što je dogovoreno u Beogradu, to je i realizovano.

"On kao gradonačelnik može mnogo da uradi za Beograd, ali i za zajedničku saradnju između Pekinga i Beograda i Kine i Srbije", kaže ambasador.

Podsetio je i da su prošle godine za trenutno gradilište na Novom Beogradu napravili plan, a da već počinje izgradnja, i najavio da će do kraja iduće godine kulturni centar Kine u Beogradu biti pri završetku.

Gradonačelnik je istakao da je reč o jedinstvenom gradilištu po tome što je to najniža tačka do koje se kopalo i do koje se kopa bilo koji objekat na Novom Beogradu.

Mali je naglasio da je objekat niži nego bilo koji u okviru Beograda na vodi.

Dodao je da su mnogi kritikovali da "Beograd na vodi" tone zbog problema sa podzemnim vodama, i objasnio da je ovo gradilište "u još težoj situaciji".

Kako je istakao, radnici naše građevinske kompanije koja je angažovana za izgradnju Kineskog kulturnog centra znaju kako da se "bore" sa podzemnim vodama, dodajući da će njihovo znanje biti iskorišćeno za izgradnju objekata u drugim zemljama u reigonu i svetu.

"Nema problema sa Beogradom na vodi, a pogotovo nema problema sa ovakvim zgradama na Novom Beogradu. Naša građevinska industrija raste iz dana u dana, imamo nikad veći broj gradilišta u našem gradu, pokrećemo našu privredu i borimo se za svako radno mesto", ocenio je Mali.

Takođe, podsetio je da su Srbija i Kina nedavno u Budimpešti potpisale dva važna sporazuma za Beograd – izgradnja toplodalekovoda koji će povezati elektrane u Obrenovcu sa elektranama na Novom Beogradu i Sporazum o završetku primarne kanalizacione mreže i izgradnji fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom selu.

Dodao je da su to ogromni projekti koji nisu mogli biti realizovani bez pomoći kineskih partnera.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи