Prokop od danas glavna železnička stanica

Na srpskim prugama danas je počeo da važi novi železnički red vožnje, a stanica Beograd centar u Prokopu postaje glavna železnička stanica za gotovo sve vozove u unutrašnjem putničkom saobraćaju.

Iz dosadašnje glavne železničke stanice Beograd u unutrašnjem putničkom saobraćaju od danas saobraćaju samo tri para vozova između Beograda i Novog Sada, dok se čitav međunarodni putnički saobraćaj i dalje odvija preko glavne železničke stanice Beograd, objavljeno je na sajtu "Infrastruktura železnice Srbije".

U međunarodnom putničkom saobraćaju najveća je novina da će voz između Beograda i Soluna po novom železničkom redu vožnje sada saobraćati svaki dan, dok će između Beograda i Sofije saobraćati tokom letnje turističke sezone, od 15. juna do 17. septembra 2018. godine, a u ostalom delu godine saobraćati na relaciji Dimitrovgrad - Sofija.

Dosta izmena u organizaciji saobraćaja biće i u sistemu beogradske gradske železnice BG Voz.

Po novom redu vožnje, nakon što BG Voz počne da saobraća do Resnika, u Resniku je planirana veza vozova iz sistema beogradske gradske železnice i vozova iz unutrašnjeg saobraćaja, koji saobraćaju na relacijama za i iz Niša, kao i za i iz Užica.

U stanici Batajnica planirana je veza vozova iz sistema BG Voza sa vozovima iz unutrašnjeg saobraćaja koji saobraćaju za i iz Šida, odnosno za i iz Novog Sada i Subotice, dok je u stanici Pančevački most planirana veza vozova iz sistema BG Voza sa vozovima iz unutrašnjeg saobraćaja koji saobraćaju iz i za Vršac, kao i iz i za Zrenjanin.

Novi red vožnje važiće do 8. decembra 2018. godine.

"Infrastruktura železnica Srbije" je u novi red vožnje ušla sa 160 kilometara pruga na kojima je brzina vozova povećana na 80 - 120 kilometara na sat i smanjenim dužinama laganih vožnji za 50 kilometara, zahvaljujući sveobuhvatnim projektima modernizacije i rekonstrukcije železničke infrastrukture u Srbiji.

broj komentara 13 pošalji komentar
(sreda, 13. dec 2017, 08:36) - Gera [neregistrovani]

Brzina

Super sto je povecana brzina i skraceno vreme, koje je nadoknađeno svakodnevnim kašnjenjenjem vozova. A za gradski prevoz šta da se radi, imate 2 prevoza koji idu retko. Ali nije kao da je to ,glavna' stanica pa da je potrebna dobra povezanost gradskog prevoza.

(utorak, 12. dec 2017, 16:37) - Миленко [neregistrovani]

Питање

Ја уопште ни не знам како возови функционишу. Најближа станица ми је Тошин Бунар. Где ја сад све могу одатле да идем? Јел чекам воз као и аутобус па уђем само кад дође или морам негде унапред купити карту? Озбиљан сам, никад возом раније ишао нисам.

(ponedeljak, 11. dec 2017, 17:45) - Mirjana [neregistrovani]

ima prevoza

Ja znam da od Prokopa ka centru grada ide trolejbus 40 a mislim i 41 a ima jos nekoliko linija koje prolaze pored Prokopa. Malo je problem sto od zeleznicke stanice nisu bas blizu autobuske, pa bi za onoga ko ima vise prtljaga to moglo da bude problem. A, koliko se secam nema ni pokretnih stepenica ili lifta a ima dosta stepenica za penjanje, (sto sa koferima i torbama nije bas lako) osim ako taj problem nije resen od prosle godine kada sam ja bila na Prokopu.

(ponedeljak, 11. dec 2017, 08:40) - anonymous [neregistrovani]

Misao

Zamisljam porodicu sa koferima kako izlazi iz voza u prokopu i pita se kako sad do kuce,stana... Kojim to gradskim prevozom? Sve mi se cini da je prokop povezan sa ostalim delovima grada isto kao i deliblatska pescara

(ponedeljak, 11. dec 2017, 00:30) - milance [neregistrovani]

ciro

Vozovima se na zalost malo ide.a sad jos jedan razlog da se uopste neide.

(nedelja, 10. dec 2017, 17:23) - anonymous [neregistrovani]

Iz Borce

I do sada njie bilo lako stici na voz, a od asada za nas vise i ne postoji.

(nedelja, 10. dec 2017, 17:03) - Nenad [neregistrovani]

Re: Strah

Stara zeljeznicka stanica nece biti srusena ona je zasticena kao nacionalno dobro. Ona ce u buducnosti postati galerija.

(nedelja, 10. dec 2017, 16:32) - NK [neregistrovani]

@Paraćin-Zrenjanin

Odgovor na hipotetičko pitanje o vozu između Paraćina i Zrenjanina: daleko lakše nego do sada - umesto do glavne, ideš do Prokopa, pa BG voz do Pančevačkog mosta, i odatle za Zrenjanin.
Ranije bi morao do GŽS, pa gradskim prevozom do Dunav stanice ili Pančevačkog mosta, pa za Zrenjanin, rizikujući da se zaglaviš u gužvi.

(nedelja, 10. dec 2017, 15:41) - anonymous [neregistrovani]

Strah

Nadam se da neće srušiti Železničku stanicu na Savskom trgu.

(nedelja, 10. dec 2017, 14:32) - anonymous [neregistrovani]

greška

glavna zeleznicka stanica bi najbolje bilo da bude Novi Beograd.