Knić, subvencije za zapošljavanje novih radnika

Za četiri decenije broj stanovnika u Kniću gotovo se prepolovio. Zato su, za podsticanje rađanja i zadržavanje mladih na selu, država i opština izdvojile zajedno više od 60 miliona dinara. Prvi put, poslodavci su dobili subvencije za zapošljavanje novih radnika.

U potrazi za poslom, stomatolog Dušan Moravčić, pre dve godine, došao je iz Kraljeva u Knić. Zahvaljujući bespovratnim sredstvima opštine u iznosu od oko 600.000 dinara, sada je u prilici da nekom pomogne i obezbedi stalno zaposlenje.

"Zbog povećanja obima posla, neophodno je bilo da zaposlimo jedno lice, na osmočasovno radno vreme. O tome sam već dugo vremena razmišljao i baš u pravom trenutku se desila ova subvencija", kaže Dušan Moravčić, stomatolog iz Knića.

"Veoma sam srećna, ovo je moj prvi posao, za ovo sam se školovala, nadam se da ću ovde dosta toga naučitii", kaže Tijana Moravčić, zubni tehničar iz Knića.

Korist je obostrana, podstiče se razvoj lokalne privrede, otvaraju nova radna mesta. Sa 16 miliona dinara, opština je obezbedila godišnju platu za 38 lica, uglavnom mladih i žena.

Knić je poljoprivredna opština. U 36 sela, oko 14.000 žitelja. Ključna reč za opstanak mladih u ovoj sredini je posao.

U razvoj poljoprivrede uloženo je 23,5 miliona, porodilje dobijaju 15.000 dinara mesečno. Mere države daju rezutate.

"Raste broj preduzetničkih radnji i privrednih društava na teritoriji Opštine Knić. Trenutno, na teritoriji posluje 97 privrednih društava i 330 preduzetnika", kaže Ljiljana Šobić iz Kancelarije za lokalni ekonomski plan SO Knić.

"Ovo je deo jednog šireg programa, koji ima za cilj ekonomsko osnaživanje porodice kroz zapošljavanje, a samim tim, želimo da nam se natalitet poveća, odnosno, da nam se rađaju deca", kaže Zoran Đorović, predsednik SO Knić.

Podsticaje rađanju, pored Vlade, od naredne godine daje i Opština. Za parove na selu, plaćeno penzijsko i zdravstveno osigurane, majkama jednogodišnja plata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи