Bez viza samo sa crvenim pasošem

Građani Srbije, od 19. decembra, u zemlje "šengenskog prostora" moći će da putuju bez viza sa crvenim, biometrijskim pasošem, dok će oni, koji imaju plavi pasoš morati da pribave sve potrebne vize za zemlju u koju putuju.

Šef Biroa za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstva unutrašnjih poslova Dražen Maravić izjavio je da će građani Srbije od 19. decembra u zemlje "šengenskog prostora" moći da putuju bez viza sa crvenim, biometrijskim pasošem, dok će oni, koji imaju plavi pasoš morati da pribave sve potrebne vize za zemlju u koju putuju.

"Što se tiče samog ulaska u Uniju biće potreban samo pasoš. Međutim, pošto su i dalje u prometu i plave putne isprave na kojima piše Savezna Republika Jugoslavija, ukoliko se putovanje namerava realizovati sa posedovanjem tog pasoša, biće potrebni svi oni papiri kao i do sada", rekao je Maravić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, najverovatnije, vizna libralizacija neće važiti za građane koji imaju prebivalište na teritoriji Kosova i Metohije.

Maravić ja naglasio da se ukidanje viza odnosi na režim kratkotrajnog boravka u zemljama EU, što u praksi znači da se dozvoljava boravak od 90 dana u zemljama Unije u periodu od 180 dana.

Građanin može da putuje više puta u zemlje EU, i da iz njih izlazi, s tim da taj boravak, kada se saberu pojedinačni boravci, ne može da bude duži od 90 dana u okviru 180 dana.

"To znači, ako je neko boravio 90 dana u kontinuitetu, mora da napusti zemlje EU i da sačeka da prođe narednih 90 dana, da bi se ispunila kvota od 180 dana da bi mogao ponovo da uđe. Dakle, bezvisni režim znači da nisu potrebne vize za turistička i slična putovanja u zemlje Unije za period od ukupno 90 dana u jednom bloku od 180 dana", objasnio je Maravić.

On je dodao da će građani morati i da izvade potvrdu o plaćenom osiguranju i tako izbegnu nadoknadu velikih troškova, ukoliko im se dogode nezgode ili se razbole.

"Takođe, treba voditi računa o posedovanje odgovarajuće međunarodne vozačke dozvole i pripremiti se na drugi način za putovanja", precizirao je Maravić.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво