Sanacija Palića i Ludaša počinje naredne godine

Zbog višegodišnjeg zagađenja otpadnim vodama, Palićko jezero nije ispravno za kupanje. Pre nekoliko dana, Grad Subotica, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i nemačka razvojna banka "Ka-Ef-Ve potpisali su ugovor o finansiranju projekta zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš. Tim projektom, jezero Palić za tri godine treba da se vrati kupačima.

Posle dvogodišnjih priprema, donacija od 6,5 miliona evra od nemačke Vlade dostupna je lokalnoj samoupravi radi sanacije jezera Palić i Ludaš.

U Gradskoj kući tvrde da je tehnička dokumentacija u potpunosti pripremljena i da bi početkom naredne godine počeli radovi.

"Siguran sam da će tempo da bude energičan. Imamo ceo tim, grad stoji iza tog tima i siguran sam da će 2018. godine biti intenzivan rad na terenu", navodi gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Najveći deo posla je izgradnja kanalizacije u naselju Palić, kao i podizanje zelenog zaštitnog pojasa oko jezera.

"Trenutno je u toku procedura eksproprijacije zemljišta. Istočna obala jezera Palić je završena i bukvalno može da se počne sa radovima", ukazuje menadžer projekta Ervin Molnar.

U ime nemačke organizacije za međunarodnu saradnju na projektu radi hidrolog iz Nemačke koji ističe važnost svih zaštitnih mera.

"Jako je bitno da se spoji kanalizaciona mreža sa gradskim prečištačem. Trenutno sva otpadna voda završava ili u jezeru Palić i u Ludašu bez ikakvih tretmana. Riblji fond u jezeru Palić, preko 90 odsto je invazivna vrsta babuške. Treba da ih izlovimo i da vratimo prirodni biodiverzitet u jezero i još poboljšanje efikasnosti rada prečistača. Sve to će doprineti poboljšanju kvaliteta vode", napominje Mišel Roman, savetnik za sanaciju jezera Palić, pri nemačkoj organizaciji GIZ.

Roman kaže da će svaki građanin moći da proceni uspeh ovog projekta, time što će videti kakva je prozirnost vode, a ona je u Paliću trenutno od 10 do 15 centimetara.

"Cilj projekta je prozirnost vode u jezeru Palić od minimum jedan metar", dodaje Roman.

Jezero Ludaš bori sa sa istim problemima kao Palić. Uz sve mere sanacije, obnova prirodnog biodiverziteta oba jezera treba da se dogodi za tri do pet godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво