Proizvodnja u zatvoru – i zarada i motivacija

Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici najveći je na Balkanu, a ujedno je i jedna od naprofitabilnijih ustanova u gradu, koja na 800 hektara, uz farmu krava, svinja, dva hotela, može samostalno da se izdržava i privređuje. I dok nemamo fabriku traktora, traktorske prikolice iz zatvora decenijama su na tržištu i na sremskim oranicama.

Počeli su sa špediterom osamdesetih, a u skladu sa potrebama poljoprivrede, danas se proizvodi zatvorska prikolica "dubrava" od pet, osam i deset tona. Prosečno, svakog drugog dana iz metalskog pogona izađe po jedna prikolica, zajednički projekat zaposlenih i osuđenika.

Osuđenik B. G. navodi da mu vreme provedeno u pogonu mnogo znači.

"Završio sam kurs za stolara. Dosta mi znači vreme provedeno van ćelije, van sobe, jer nisam zaključan. Osećam se kao na slobodi, kao da radim na nekom poslu, kao da nisam u zatvoru", navodi B. G.

"Ovde sam naučio da zavarujem, brusim, čak da obrađujem metal na strugu, pa se nadam da će mi to iskustvo omogućiti neko solidno zaposlenje kad izađem napolje", navodi osuđenik S. B.

U metalskom pogonu radi 250 osuđenika, a u celom zatvoru polovina je radno angažovana. Majstorski posao za većinu je novo iskustvo.

"Osuđena lica prolaze stručnu obuku, posle toga dobijaju sertifikat, taj sertifikat im posle znači mnogo kad izađu napolje. Mogu da rade s tim i cilj je da se oni više nikada ne vrate ovde, već da započnu neki radni odnos u spoljnom svetu", objašnjava instruktor Dejan Kljajić.

Iz metalskog pogona zatvora u Sremskoj Mitrovici uskoro će izaći nov proizvod, takozvana voćarska prikolica. Ovde je i osmišljena i urađena, a nedavno je dobila atest.

Smenski rad, zatvorska plata i praksa u svim privrednim sektorima ustanove. Na novim mašinama u štampariji izrađuje se kancelarijski materijal za javne beležnike. Za devet meseci ove godine zatvor je od svog rada prihodovao više od tri miliona evra.

"Deo kapitala koji smo prihodovali uložili smo u reparaciju mašina kako bismo mogli da u narednim godinama takođe nastavimo da se razvijamo, usavršavamo svoju proizvodnju i plasiramo svoje proizvode, a veći deo kapitala je uložen u adaptaciju i poboljšanje smeštaja za osuđena lica", navodi Aleksandar Alimpić, upravnik KPZ Sremska Mitrovica.

Korist je obostrana, kažu u zatvoru. Za nove obuke i deficitarna zanimanja naredne godine već je prijavljeno stotinu osuđenika. Prikolica "dubrava" od 16 tona sa tri osovine njihova je i motivacija i izazov.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи