Svaka treća žena se odazove za skrining raka grlića materice

Svaka peta žena ide redovno kod ginekologa, a svaka treća se odaziva na poziv na skrining raka grlića materice. Prof. dr Aleksandar Stefanović, predsednik Udruženja ginekologa i opstretičara, ističe da skrininzi još nisu dali željene rezultate, mada ima pomaka. Ukazuje da je ove godine uvedena inovativna terapija za rak jajnika, kao i da se radi na tome da se sledeće godine uvede još jedan lek.

Više od sto predavača, od čega je polovina iz inostranstva, a ukupno 800 lekara, prisustvovaće 15. međunarodnom kongresu Udruženja ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske koji se od danas do subote održava u Beogradu.

Najvažnija tema za diskusiju biće reproduktivna medicina i ginekološka onkologija, a govoriće se i o endokrinološkim problemima u trudnoći, višestrukim trudnoćama i anomalijama ploda, ali i o mnogobrojnim dilemama koje donosi napredak medicine.

Statistika pokazuje da svaka peta žena ide redovno kod ginekologa i da se tek svaka treća odaziva na poziv na skrining raka grlića materice.

Prof. dr Aleksandar Stefanović, predsednik Udruženja ginekologa i opstretičara, ističe da nam prevencija nije najbolja strana i da skrininzi još nisu dali željene rezultate, mada ima pomaka.

I u Srbiji i u inostranstvu žene sve kasnije odlučuju da zatrudne. S druge strane, kod 30 odsto žena sa rakom grlića materice on se otkrije pre 40 godine, a kod 18 odsto u slučaju raka jajnika.

"To ima veliki uticaj na natalitet, trudnoću", istakao je dr Stefanović ali i dodao da su se razvile metode za poštednu hirurgiju, odnosno lečenje ranog stadijuma raka jajnika i grlića materice kako bi se ostavila šansa ženama za potomstvo.

Ukazuje da postoje svetski i evropski protokoli za lečenje ovih bolesti koji se i u Srbiji primenjuju.

"Poštujemo svetske standarde i čitava sesija biće posvećena tome. Ne zaostajemo, imamo kadar i opremu i radimo kao i u svim razvijenim zemljama", rekao je dr Stefanović.

Ističe da je uvedena inovativna terapija za rak jajnika, tako da pacijenti već, zahvaljujući državi i sponzorima, dobijaju terapiju koja nije jeftina.

"Trudićemo se da sledeće godine uvedemo još jedan lek da preživljavanje raka jajjnika bude što bolje", zaključio je dr Stefanović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи