Arheolog iz Leskovca uči sugrađanke samoodbrani

Vladimir Stevanović, arheolog i kustos Narodnog muzeja u Leskovcu istovremeno je i majstor borilačke veštine niunđuce. Kako bi doprineo smanjenju nasilja i napada na sugrađanke, odlučio je da im ponudi besplatnu obuku samoodbrane. Interesovanje je veliko.

Skrivene veštine ili jednostavno način života. To je ninđucu. Baveći se arheologijom, istražujući posebno srednji vek Leskovčanin Vladimir Stevanović pre 12 godina počeo je da otkriva i tajne japanskih tradicionalnih borilačkih veština.

"Učenje o svom tom oružju, o strategiji, bitkama, o ishodima bitaka tako da je to dosta spojivo", kaže Vladimir Stevanović, majstor ninđuce i predsednik kluba Buđinkan.

Teško je nabrojati sva Vladimirova znanja i zvanja u sportu, medicini, psihologiji, umetnosti. Tvorac je ideje o seminarima samoodbrane za žene koji se organizuju širom Srbije. U proteklih pet godina ovu obuku prošlo je 400 Leskovčanki.

"Non stop trebamo imati u svesti da čuvamo svoj život, da čuvamo sebe, da se branimo i to je nešto što treba da bude deo svakodnevne kulture", kaže Vladimir.

O nasilju nad ženama skoro svakodnevno se govori u medijima. Kako da do konflikta ne dođe, prvo se uči. Veštine koje je studentkinja Tijana stekla bile su jedne noći spas za devojku koju je mladić tukao na ulici.

"Ja sam pokušala prvo razgovorom da ga sklonim od nje što je jako važno da vi sad ne ulećete tu bez ikakvog razmišljanja u nekakvu tuču", kaže Tijana Micić Radovanović, član ninđucu kluba Buđinkan.

Žena mora da prepozna i napravi razliku između nepristojnog i nekulturnog ponašanja i nečije namere da je zaista povredi.

"Nadam se da nikada neću doći u tu situaciju, u taj neki konflikt, ali ipak treba svaka žena da zna na koji način može da se odbrani", kaže Tijana.

"Da znaš pokrete, da znaš da i ti budeš pribrana da iznenadiš napadača", ukazuje Milena Raonić.

Kada se reči istroše u samoodbrani pomoći će čak olovka, knjiga ili torba. Ovo su samo neki od mnogobrojnih zahvata koje bi svaka žena trebalo da zna i bude spremna i za najteže situacije. Da pobedi ili pobegne, a ne da postane žrtva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво