Zašto se ponovo odlaže uvođenje platnih razreda?

Među predlozima zakona koje poslanici razmatraju je i pet zakona o zaposlenima u javnom sektoru. Njihovo usvajanje neophodno je da bi mogao da se primeni krovni Zakon o sistemu zaposlenih u javnoj upravi kojim se regulišu zarade oko pola miliona zaposlenih, kažu u Vladi. To što nisu ranije usvojeni ključni je razlog što se uvođenje platnih razreda odlaže do januara 2019.

Za isti posao svima ista plata – predviđeno je Zakonom o sistemu plata u javnom sektoru donetim pre dve godine.

Trebalo je da se primenjuje od proteklog januara, ali je uvođenje platnih razreda odloženo za 2018. godinu, jer nisu doneti prateći zakoni. Sada su u Skupštini, a u resornom ministarstvu kažu – novi rok je januar 2019.

"Zakon o platama u javnim službama, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o sistemu plata u javnom sektoru i Zakon o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave ulaze u skupštinsku proceduru. I zato je jasno da u vrlo kratkom roku nije moguće doneti podzakonska akta koja predviđaju ti predlozi", kaže Zoran Kasalović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Tek onda sledi pravljenje Kataloga u kojem će precizno biti navedena sva radna mesta, utvrđene osnovice i koeficijenti. Pa izrada i uručivanje novih rešenja zaposlenima.

"Reforma sistema plata predviđa i vrednovanje radnih mesta i vrednovanje učinka. Potrebno je da se u saradnji s resornim ministarstvima i službama utvrdi šta je to standardni rad na određenom mestu, a šta rad iznad standarda i to je takođe proces i vreme u 2018. će se iskoristiti i da se to obavi", kaže Kasalović.

"Puno je radnih mesta, a sve treba jasno precizirati da ne bude konflikta, da ljudi budu motivisaniji, efikasnije da rade, a da se opet postigne ušteda u budžetu. Mnogobrojni konfliktni ciljevi, bojim se da je to ključni razlog zašto je došlo do odlaganja", kaže ekonomista Ivan Nikolić.

Plan države je da se, kad počne primena Zakona, zadrže zatečene plate u javnom sektoru, a da se kasnije uspostavlja pravedniji raspon tako što će se manje zarade povećavati, a veće stagnirati dok ih ne dostignu ostali u njihovoj grupi. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво