Predstavljena aplikacija za grobnice nestalih u sukobima

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) predstavila je aplikaciju "Prijava lokacije", koju je podržala vladina Komisija za nestala lica i putem koje će svi koji imaju informacije o lokaciji masovnih grobnica iz ratnih sukoba u bivšoj Jugoslaviji, moći to da prijave.

Predsednik Komisije Veljko Odalović rekao je da će link za aplikaciju, koja se nalazi na sajtu ICMP-a, biti postavljen na sajtu Komisije kako bi se "jednim klikom" došlo do nje.

Prema njegovim rečima, oko 12.000 ljudi u regionu se još traži.

"Bez novih informacija i podstreka ne možemo daleko stići", rekao je Odalović, navodeći da je nedostatak informacija jedan od ključnih problema u rešavanju problema nestalih lica na koji se treba fokusirati.

Kao potencijalne izvore bitnih informacija, Odalović je naveo Haški tribunal i tužilaštva za ratne zločine zemalja regiona.

Predsednik Komisije za nestala lica zahvalio je ICMP-u na saradnji, rekavši da su oni godinama biti "medijator i garant urađenog", te da je Komisija na čijem je čelu zbog toga "ušla" u projekat s njima.

Šef programa za zapadni Balkan ICMP-a Metju Holidej predstavio je način na koji će aplikacija funkcionisati i pozdravio rešenost Komisije da reši problem time što stavlja link na svoj sajt.

Kada se pristupi aplikaciji, objašnjava, prikazaće se mapa na kojoj bi korisnik trebalo da klikne na lokaciju, u zavisnosti od toga da li ima informaciju o grobnici u Srbiji, Hrvatskoj, BiH...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи