Deca migranata uče sa vršnjacima

U Srbiji je trenutno oko 4.000 migranata smešteno u više Prihvatnih centara. Deca školskog uzrasta od polovine septembra idu u škole, zajedno sa vršnjacima iz gradova u kojima borave.

Stotinu dece iz tri prihvatna centra, ide u škole u Vranju, Bujanovcu i Preševu, uklopila su se u nastavu, uče i srpski jezik. U svim centrima postoje posebne prostorije za najmlađe, igraonice, dobro opremljene igračkama, a kada se vrate iz škole imaju i popodnevnu nastavu, odnosno rade domaće zadatke. Vikend je rezervisan za igru i sport.

Deca-migranti navode da su se dobro snašla u novoj sredini da su dobro prihvaćena od strane drugara kako u školi tako i van nje.

Bioskop, odnosno salu za projekcije imaju u krugu Prihvatnog centra, a i stolarske radionice, krojačnice, igraonice, trpezariju. Postavljeni su i plastenici, otvoriće i mehaničarsku radionicu.

Jedan od migranata navodi da je u prihvatnom centru devet meseci i da u njemu ima dosta aktivnosti.

"Pomažem deci da urade domaće zadatke, predajem engleski i nemački, dosta je zainteresovanih za nemački jezik, ja sam i fitnes instruktor, uključujem se u razne aktivnosti, jer ako ništa ne radim mogu da se razbolim", navodi migrant.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво