Nove uspešne transplantacije u Nišu

Na Klinici za Kardiohirirgiju u Nišu sinoć su uspešno urađene dve transplantacije bubrega sa pacijenta koji je doživeo moždanu smrt. To je još jedna u nizu uspešnih hirurških intervencija koje lekari te klinike u Nišu obavljaju u moderno opremljenoj klinici, na kojoj je nedavno urađena 200. operacija na otvorenom srcu.

Novica Ilić iz Svrljiga i Dragan Krstić iz Niša uspešno se oporavljaju na niškoj kardiohirirgiji posle operacije na otvorenom srcu. Nisu morali zbog intervencije u Beograd, jer niški kardiohirurzi sada sami, bez pomoći kolega iz Beograda, rade i najsloženije operacije na srcu.

"Stvarno sam bio oduševljen kada mi je konzilijum odobrio i bilo mi zakazano ovde u Nišu. Nisam mogao da verujem", kaže Dragan.

Novica kaže da mu je mnogo bolje nego da je otišao u Beograd jer svakodnevno može da viđa članove svoje porodice.

"Ovo dugujemo, pre svega, jednoj izvanrednoj ideji Ministarstva zdravlja, KC Niš i naših kolega sa Instituta za krdiovaskularne bolesti Dedinje i KC Srbije koji su na organizovan, kolegijalan i izvanredan način uspeli da svoje znanje prenesu našoj ekipi i da naša ekipa zaista potpuno samostalno radi operacije", istakao je direktor Klinike za kardiohirurgiju u Nišu doc. dr Dragan Milić.

Savremeni uslovi rada ovde su prednost za zaposlene, uglavnom mlade ljude koji, iako su medicinski kadar, nisu želeli da idu iz Srbije.

Klinika za kardiohirirugiju u Nišu otvorena je 2014. godine. Za tri godine tu je operisano oko 800 pacijenata. Ovaj objekat osim moderno opremljenih sala ima i blok za transplantirane pacijente.

Odlične uslove za oporavak imaju svi oni koji se sa juga Srbije leče ovde jer je Klinika rađena po ugledu na najpoznatije medicinske centre u Americi i Evropi

"Pokazali smo da projekti u Nišu mogu da se realizuju i to za kratko vreme. Tako ćemo i sada, posle četiri godine, vrlo brzo otvoriti novi klinički centar. Kardiohirirgija i naš prvi Urgentni centar bili su uvodna priča u realizaciju velikog projekta za ceo jug Srbije", rekao je direktor KC Niš prof. dr Zoran Radovanović.

Godišnje niškoj kardiohirurgiji operiše se oko 1.000 pacijenata sa juga Srbije, pa lista čekanja za intervencije na srcu gotovo i da ne postoji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво