U Finsku po recept za kreativno preduzetništvo

Da je dobra ideja zlata vredna, dokazuju brojne kompanije i pojedinci koji su, zahvaljujući svojoj kreativnosti, došli do ogromnog bogatstva. Mnoge multinacionalne korporacije su se razvile upravo iz inovativnih ideja i to uz veoma niska početna ulaganja. U slavu kreativnog preduzetništva u Helsinkiju je održana najveća start-ap konferencija "Slaš" koja je okupila više od 127.000 najboljih mladih inovatora. Među njima, bili su i pobednici lokalnog takmičenja iz Srbije.

Uz šarmantnu mladalačku poruku da ništa normalno nije promenilo nijednu stvar na svetu – ovogodišnji festival inovativnog preduzetništva otvorio je vrata smelim i preduzimljivim svetskim inovatorima. 

Na više od dve hiljade kvadrata – predavanja, prezentacije i razgovori s jedne strane onih koji nude ideju i drugih, spremnih da je finansiraju i podrže – sve sa ciljem da se svet učini modernijim i lepšim za sve nas. Među kreativcima iz Evrope, Amerike i Azije i naši iz Srbije. 

"Žiri iz Hesinkija je odlučio da ne pošalje samo jednog, već sva tri tima jer je smatrao da su ideje odlične", kaže Natalija Sandić iz Fonda za inovacionu delatnost.

Nikola je sa svojim timom osmislio kompjutersku igricu "Potraga za blagom" koja pomaže deci sa poremećajem pažnje.

"Deca bi došla u park, otvorila bi se mapa na toj igrici, i onda bi videli nekoliko tačaka na mapi gde bi bilo to blago, a morali bi do tamo da hodaju i trče, što bi pospešivalo njihovu fizičku aktivnost. Kad dođu do njih, morali bi da igraju igrice koje su preporučene od psihologa", objasnio je Nikola Branković iz tima "Majndi".

"Urbigo tim" osmislio je pametnu vertikalnu baštu u kojoj biljke negujete uz pomoć aplikacije na mobilnom telefonu.

"Gajenje organske lokalne hrane je jedan pokret koji ima potencijal u narednih 10 godina, tržište je procenjeno na 13 biliona dolara samo u Americi, tako da mislimo da ćemo zaista dobre kontakte napraviti ovde i radujemo se tome", kaže Anja Čarapić iz "Urbigo tima".

Šanse da se od ideje napravi dobar biznis, ovde su velike.

"Treba reći da je ovde u Skandinaviji prisustvo venčer kapitala i strateških investitora ogromno. Preko 25 odsto svih investicija venčer kapitala u Evropi dolazi u Skandinaviju, i našim mladim preduzetnicima ovde je prilika da razgovaraju sa ljudima iz celog sveta iz sveta biznisa i probaju da nađu svoju šansu", kaže Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

Ovde gubitnika nema, naprotiv, svi su na dobitku.

Neki će ovde sklopiti posao koji će ulepšati i olakšati život hiljadama ljudi, drugi opet koji nisu tako uspešni, otići će odavde obogaćeni znanjem i sa još većom rešenošću da sledeće godine dođu ponovo, sa još boljom idejom.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 05. dec 2017, 11:52) - anonymous [neregistrovani]

Komentar

U Nemackoj su nekad postojali propisi o porezima sabrani svi u jednu knjigu i nisu se menjali decenijama sa svim preciznim parametrima o poslovanju preduzetnika.Znaci da je stalnost poreskog sistema jedan od osnova uspeha.Ali drzavu ne moze da izvuce samo preduzetnistvo vec i postojanje velikih preduzeca koji vuku privredu napred.Nekad smo ih imali na stotine a mnogi preduzetnici su imali poslove i preko njih.

(utorak, 05. dec 2017, 10:38) - Joc@ [neregistrovani]

uređena država

Kreativnost, preduzimljivost, inovativnost....sve će to zainteresovani subjekt lako da prihvati i sprovede, ukoliko mu se dozvoli, ukoliko se u tome ne ometa.Svega toliko.Zadatak Vlade, i uopšte vlasti, je da stvori uslove za rad:zakone, uređenu državnu upravu, ustanovljavanje vladavine prava.Kada se država još i brine o sigurnosti biznisa, o odbrani od korupcije, od reketaša, od monopolista, biznis će u državi sam vrlo brzo da procveta.U prirodi svakog čoveka je poslovna preduzimljivost.Ona mu je svojstvena.I ukoliko tu preduzimljivost bude štitila država, društvo će da se razvija.Ovo treba da radi vlast, a ne sve drugo samo ne to.Sve to Finci imaju, ne slučajno već iz ovih razloga.

(utorak, 05. dec 2017, 09:15) - Мицко [neregistrovani]

Израел је међу првима

Израел и САД су једине вредне помена од свих земаља у свету што се тиче развојних компанија насталих на ризичном (венчур) капиталу. СВи остали су далеко иза њих и по броју успешних компанија и по висини улагања у овакве компаније.