Teškoće dece s invaliditetom u ostvarivanju prava u Srbiji

Deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom suočena su sa preprekama u ostvarivanju svojih prava u Srbiji, a 45 odsto roditelja navodi da su oni ili njihova deca doživeli neku vrstu vređanja, omalovažavanja ili uznemiravanja zbog smetnji u razvoju deteta, zaključak je istraživanja Unicefa i Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom.

Istovremeno, u 24 odsto porodica jedan od roditelja je morao da odustane od posla da bi brinuo o detetu, a da poslodavci često nisu imali razumevanja za dodatne obaveze roditelja u vezi s brigom o detetu.

Istraživanja je pokazalo i da je nasilje doživelo između 25 i 47 odsto dece sa smetnjama i invaliditetom, a da čak 16 odsto građana i građanki i 18 odsto učenica i učenika smatra da je diskriminacija prihvatiljiva.

Rezultati analize, koja je danas predstavljena, a uoči Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra, pokazuju da u Srbiji ne postoji materijalna pomoć namenjena zaštiti dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i njihovih porodica od siromaštva.

Zdravstvene usluge, pokazuju istraživanja, su visokog ili veoma visokog kvaliteta za 60 odsto roditelja, dok usluge koje podrazumevaju podršku za život deteta u porodičnom okruženju (pomoć u kući, dnevni boravak, lični pratilac) uglavnom nisu dostupne.

Zaključak analize je da su, uprkos činjenici da je Srbija ratifikovala sve relevantne međunarodne konvencije, usvojila snažne zakone i politike i postigla napredak u razvoju inkluzivnih usluga, deca sa smetnjama i invaliditetom suočena sa preprekama u ostvarivanju svojih prava.

Današnjem predstavljanju rezultata prisustvovao je direktor Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lo, koji je istakao da je za bolji položaj dece koja su ugrožena usled svog invaliditeta bitan dijalog između svih relevantnih aktera - vladinih i nevladinih tela, donosioca odluka, profesionalaca u socijalnoj zaštiti, zdravstvu, obrazovnom sistemu, roditelja i dece.

Ivanka Jovanović, izvršna direktorka Nacionalne organizacije, smatra da je socijalna sigurnost porodica dece sa smetnjama i invaliditetom veoma važna, jer, kako kaže, ove porodice često imaju veće troškove života i manje mogućnosti zarade.

Evropska unija, takođe, radi na promociji poštovanja ljudskih prava u Srbiji, a ispred Delegacije EU u Srbiji, šef odeljenja za pravosuđe Nikola Bizel, izjavio je da će EU nastaviti da podržava inicijative za podršku i zaštitu koje su zasnovane na pravima deteta i njihovom najboljem interesu za budućnost.

"Naš cilj je i da ljudi shvate važnost ovog pitanja i moramo ohrabriti zajednice da prihvate decu sa smetnjama u razvoju", rekao je Bizel.

Analiza položaja dece sa smetnjama i invaliditetom je sastavni deo projekta "Zaštita dece od nasilja i promocija socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj", koji finansira EU, i koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za rad, Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom prosvete i Unicefom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво