Unicef: Petnaest minuta čitanja deci dnevno za njihov pravilan razvoj

Samo 15 minuta čitanja naglas literature prilagođene dečijem uzrastu može da napravi suštinsku razliku u njihovom razvoju.

"Čitanje podstiče bebu da gleda, pokazuje, dodiruje i odgovara na pitanja - a sve to podstiče sposobnosti za druženje, razmenu emocija i razmišljanje. A vaša beba razvija jezičke veštine imitirajući glasove, prepoznajući slike i učeći reči", poručuje Unicef.

Ali možda je najvažniji razlog za čitanje naglas to što se tako uspostavlja veza između onoga što beba najviše voli - glas i blizinu roditelja - i knjiga. A ako bebama i deci čitate često sa radošću, uzbuđenjem i prisnošću, oni počinju da povezuju knjige sa srećom - i tako se "rađaju" novi čitaoci.

"Kako dete raste, tako će početi i samo da traži određene priče. Zanimljivo je da deca uživaju u već poznatim sadržajima i da za njih činjenica da znaju kako se priča završava zapravo predstavlja prednost. Neka vas ne mrzi da i po dvadeset puta pročitate istu bajku, sve dok je detetu to zanimljivo i raduje ga", naglašava Unicef.

Važno je kad čitate da to ne radite nezainteresovano, već probajte da se unesete u priču. 

Prilikom čitanja menjajte glasove, oponašajte zvučne efekte i naglašavajte smešne delove u priči. Slobodno dodajte gestikulaciju ili uključite neku od detetovih igračaka da glumi neki od likova.

"Kako dete ne bi bilo samo pasivni slušalac, postavljate mu pitanja, uključite ga u priču ili ga pozovite da prepozna junake na ilustracijama. Za sasvim malu decu odlične su i knjige koje podstiču druga čula - one sa zvucima životnija ili različitim teksturama i materijalima koje dete može da oseti pod prstićama", zaključuje Unicef.

Ne zaboravite, svaki trenutak je važan za razvoj deteta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара