Mihajlovićeva: Nećemo uvoditi vinjete na auto-putu

Srbija nije spremna da naplaćuje putarinu na regionalnim i lokalnim putevima, te sigurno neće uvoditi vinjete na auto-putu, rekla je potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović. 

Kako je objasnila, ako bi u ovom trenutku bile uvedene vinjete, saobraćaj bi u velikom delu bio prebačen na regionalne puteve. 

"To bi značilo da bi se dodatno oštetili još nesređeni regionalni putevi, a mi svakako ne bismo mogli od naših građana da naplaćujemo regionalne puteve. To su razlozi zašto smo se opredelili da ostanemo na zatvorenom sistemu i pre svega na elektronskoj naplati putarine (ENP)", rekla je potpredsednica vlade novinarima nakon otpočinjanja radova na gradnji pruge Beograd–Budimpešta. 

Podsetila je da se pre tri godine razgovaralo o tome šta može da se uradi da protok automobila bude mnogo brži na auto-putu nego što je tada bio, da su zatim urađene mnoge analize, te da se Srbija opredelila za ENP.

"Pre tri godine, bilo je između pet i sedam odsto naplate ENP, danas je to 40 odsto. To je bila suština i to je jedan razlog, a drugi razlog, koji stalno ponavljam, jeste to što mi još nismo spremni da naplaćujemo putarinu na regionalnim i lokalnim putevima, a takođe samo manji broj država u EU koristi vinjete", rekla je Mihajlovićeva. 

broj komentara 0 pošalji komentar