Slučaj komode "malm" – apel "Ikee" za pravilnu montažu

Švedska "Ikea" razmatra mogućnost povlačenja 17 miliona komoda "malm" sa američkog tržišta zbog osmog nesrećnog slučaja u kome su nastradala deca. Prvi incident desio se osamdesetih godina prošlog veka, a poslednji je zabeležen 2016. u Americi. U Srbiji nije bilo sličnih događaja.

Sporna komoda "malm" je jedna od najprodavanijih serija poslednjih decenija. "Ikea" je prošle godine pokrenula globalnu kampanju "Pričvrsti" koja se sprovodi i u Srbiji, a odnosi se na pravilnu montažu proizvoda.

Građani kažu da koriste uputstva, naročito za proizvod sa kojim se prvi put sreću.

Uputstva treba pažljivo čitati, kažu u potrošačkim organizacijama.

Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije ističe da je trgovac u obavezi da na adekvatan način o svim svojstvima robe, pa i o upotrebi i montaži obavesti potrošača.

"To znači da potrošač treba da dobije jedno uputstvo za upotrebu koje pažljivo treba da prati. Ukoliko ne ispoštuje sve te korake to radi na sopstveni rizik", upozorava Jovanović.

Jovanović apeluje na potrošače da pažljivo prate sve korake uputstva za upotrebu i montažu robe.

"Ikea grupa" posluje u 28 zemalja. Za sve zemlje proizvodi se isti nameštaj po identičnim, strogim standardima.

Maja Vujošević Đurienović iz "Ikee Srbija" napominje da je jedini rizik kod tog modela komoda mogućnost prevrtanja usled nepravilne montaže, tj. ukoliko se ne pričvrste za zid kako nalaže uputstvo za upotrebu.

"Ono što želimo da postignemo je da taj deo pričvršćivanja komoda za zid postane jedna normalna radnja, deo montaže nameštaja, kao što nam je sasvim prirodno da kad sednemo u auto i vežemo bezbednosni pojas", kaže Vujošević Đurienovićeva.

Kampanja "Pričvrsti" skreće pažnju na rizik nepravilnog montiranja samostojećih komada nameštaja. Sve komode i na unutrašnjoj strani fioka imaju tu instrukciju, a ona je i sastavni deo uputstva za montažu i upotrebu proizvoda. Informacije postoje i na sajtu, u robnoj kući i na lecima.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво