UN: Srbija napredovala u pogledu tretmana zatvorenika

Srbija je ostvarila napredak kad je reč o tretmanu zatvorenika, zatvorskim uslovima i okončanju torture, ali mora da učini više u borbi protiv proizvoljnog zatvaranja i policijske nekažnjivosti, saopštio je specijalni izaslanik UN za torturu Nils Melcer.

U saopštenju o Srbiji i Kosovu, gde je Kosovo označeno zvezdicom, a koje je objavljeno posle Melcerove prve posete Srbiji u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja, Vlada Srbije i kosovske vlasti pohvaljene su za impresivna poboljšanja u pogledu tretmana zatvorenika i zatvorskih uslova, saopštila je Kancelarija Visokog komesara UN za ljudska prava.

"Pozdravljam istinsku i dugotrajnu posvećenost vlasti u Beogradu i Prištini prevazilaženju ožiljaka iz prošlosti i njihovu nedvosmislenu rešenost da spreče torturu i zlostavljanje u svim okolnostima", naveo je Melcer u saopštenju.

Izrazivši zadovoljstvo što, kako je ocenio, "u zatvorskim sistemima u Srbiji i na Kosovu, kako izgleda, uglavnom nema zlostavljanja", Melcer je naglasio da naredni korak u borbi protiv nekažnjivosti i proizvoljnog zatvaranja mora biti fokusiran na policiju i pravosudni sistem.

U saopštenju se napominje da je specijalni izvestilac Melcer tokom posete čuo brojne tvrdnje o zlostavljanju tokom policijskog ispitivanja, a naročito u svrhe iznuđivanja priznanja za prestupe vezane za narkotike, terorizam i organizovani kriminal.

"Sve u svemu, izgleda da postoji neefikasnost u tužilačkoj i sudskoj praksi u Srbiji i na Kosovu, uključujući postupke u Euleksu, koji u nekim slučajevima mogu da rezultiraju proizvoljnim zatvaranjem ili čak da dovedu do okrutnog, nehumanog ili ponižavajućeg tretmana", navodi se u saopštenju izvestioca UN.

Pozdravio je značajne napore zatvorskih zdravstvenih službi u cilju sistematskog pregledanja novih zatvorenika, ali je istakao da većina medicinskog osoblja nije obučena da otkrije i dokumentuje fizičke i psihološke tragove mučenja u skladu s međunarodnim standardima.

Takođe, izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog visokog rizika proizvoljnog smeštanja ljudi s mentalnim poremećajima u institucije, istakavši da mnoge takve osobe ne bi morale da budu u tim centrima da su razvijene alternativne strukture bazirane u zajednici.

"Želeo bih da ohrabrim vlasti u Beogradu i Prištini da dalje jačaju svoje tekuće napore u cilju pružanja adekvatne medicinske i psihološke podrške i rehabilitacije za sve žrtve torture i drugih oblika lošeg tretmana koji su prisutni na njihovoj teritoriji, kao i da obezbede efikasnu međunarodnu zaštitu", ističe se u saopštenju.

Specijalni izvestilac UN je, takođe, pohvalio značajne napore, uključujući razvoj potrebne infrastukture i humanitarnu pomoć, koje je Srbija učinila u protekle dve godine u izlaženju na kraj sa velikim brojem migranata koji koriste takozvanu balkansku rutu.

U tom kontekstu, rekao je da nije čuo nikakve tvrdnje o zlostavljanju nad migrantima u Srbiji, ali je napomenuo da je zabrinut zbog brojnih optužbi za fizičko nasilje uključujući prebijanje, šutiranje, napade uz pomoć pasa, kroz koje migrante prolaze u rukama pogranične policije susedne Hrvatske, Mađarske i Bugarske kada pokušaju da uđu na njihove teritorije.

Specijalni izvestilac Melcer predstaviće svoj izveštaj sa ocenama i preporukama Savetu UN za ljudska prava u martu 2019. godine, napominje se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво