U Tiršovoj najteže intervencije i dok traju radovi

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj godišnje se uradi oko 150.000 pregleda i 7.000 operacija. Najkasnije do proleća Dečja klinika bi trebalo da dobije sasvim nov izgled jer je pre tri nedelje počela rekonstrukcija te ustanove čija je vrednost oko pola miliona evra.

Najstarija dečja ustanova ne može da zatvori svoja vrata čak i kada traje rekonstrukcija što otežava rad zaposlenima, a boravak pacijentima i roditeljima.

Ipak, i u ovakvim uslovima, operacije i intervencije koje se ne rade u drugim dečjim ustanovama, kao što su transplantacije i druge komplikovane intervencije, rade se redovno.

"Radovi su vrlo intenzivni i već je 75 odsto fasade obijeno što je stvaralo najveću buku. Svi zajedno pokušavamo da se sinhronizujemo a kada imamo velike intervencije molimo majstore da naprave pauzu. Ima jako složenih pacijenata iz BiH, Crne Gore, sa Kosova i u poslednjih nekoliko dana urađeno je više vrlo komplikovanih operacija. To je nepisano pravilo da u ovakvim trenucima imamo i najteže pacijente, ali borimo se svi zajedno", rekao je direktor klinike u Tiršovoj Zoran Radojičić. 

Aktuelna je situacija sa malim boginjama zbog čega se primenjuju pooštrene mere nadzora.

"Mi smo na klinici organizovali da imamo trijažu još na početku, čim pacijenti uđu, ali cilj je da pacijenti sa morbilama ne uđu u tercijarne ustanove, upravo zbog prethodno pomenutih teških pacijenata koji borave ovde, već da se oboleli usmeravaju na sekundarne zdravstvene ustanove", objašnjava doktor Radojičić.

Ono što očekuju i zaposleni, a i što Srbiji treba, to je gradnja nove dečje bolnice Tiršove 2. Nadležni su obećali da će radovi na izgradnji početi u ovoj godini, a zaposleni se nadaju da će stogodišnjicu stare Tiršove dočekati sa još jednom zgradom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво